Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΔΔΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006
Με αφορμή τις δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, στο ένθετο περιοδικό Κυνήγι, της εφημερίδας ¨Έθνος¨, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημ. Υπαλλήλων, εκφράζει την έντονη αγανάκτηση της για την μονομέρεια των δηλώσεων και τον προβληματισμό της για την σκοπιμότητα που υποκρύπτεται σε αυτές.
Η αποκατάσταση της αλήθειας, στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, εκτιμούμε ότι είναι υποχρέωση των Μ.Μ.Ε και αποτελεί στοιχείο της επιζητούμενης από όλους αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο κύριος Μητσοτάκης επανέρχεται και επιτίθεται στον κλάδο (;)των Δασικών με χαρακτηρισμούς όπως << ο κλάδος των Δασικών είναι διεφθαρμένος κατά 90%>> και ότι <<οι Δασικοί μάχονται για ίδιο όφελος- και βέβαια θα χάσουν την μάσα>>.
Η Ένωση μας εκφράζει τους Δασολόγους, Δημοσίους Υπαλλήλους , ένα μέρος των Δασικών υπαλλήλων, με ιδιαίτερα σημαντικό διοικητικό και θεσμικό ρόλο και επιστημονικό καθήκον. Η διαχρονική συνδικαλιστική μας δράση για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων πιστεύουμε ότι είναι στόχος και αυτής της επίθεσης.
Είναι γνωστές στην κοινωνία οι απόψεις του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και τέως Πρωθυπουργού για τα δάση, για την κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου καθώς και η θέση του για την εξαίρεση από την συνταγματική προστασία των δασικών εκτάσεων. Οι κατά καιρούς δηλώσεις του για την απρόσκοπτη (;) ανάπτυξη στις δασικές εκτάσεις (ιδιωτικές επενδύσεις-πολεοδομήσεις, ξενοδοχεία κ.α.), τον κατέστησαν κατά το παρελθόν σύμμαχο των εκάστοτε κυβερνήσεων σε αντιδασικά μέτρα (αν και ήταν βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης) με αποκορύφωμα τη συζήτηση για την τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος στην προηγούμενη αναθεωρητική βουλή, που ευτυχώς τότε απετράπη με τις αντιδράσεις των οικολογικά ευαισθητοποιημένων πολιτών.
Η καθύβριση-συκοφάντηση των συναδέλφων μας δασολόγων σε όλη την Ελλάδα, είναι εξέλιξη την οποία ασφαλώς δεν περιμέναμε ούτε και από τον κ.Μητσοτάκη.
Το ατόπημα να χαρακτηρίζει διεφθαρμένους το 90% των συναδέλφων, ένας πρώην Πρωθυπουργός, μας προβληματίζει ιδιαίτερα.
Η στάση των συναδέλφων μας, δασολόγων, σε προσωπικές ή οικογενειακές του υποθέσεις, (μια εποχή μάλιστα που ήταν και παντοδύναμος Υπουργός Οικονομικών) στην Σκόπελο, τα Χανιά, τον Κάλαμο Αττικής και το Λουτράκι, ήταν στάση ευθύνης και ελπίζουμε να μην προκαλεί αυτή η στάση τη σημερινή αντίδραση του κ. Μητσοτάκη.
Η συμφωνία του με ένα πάγιο και θεμελιώδες αίτημά μας, που είναι η ανάγκη να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό (Δασολόγιο-Δασικοί χάρτες), μας βάζει στον πειρασμό να σχολιάσουμε τη συνολικότερη ευθύνη της πολιτείας για τη μη ύπαρξη δασολογίου στη Χώρα μας, παρά τη ρητή πρόβλεψη στο νόμο 998/79 κατ’ επιταγή μάλιστα του συντάγματος του 1975. Σημειώνουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο κ.Μητσοτάκης ήταν ενεργό μέλος του Πολιτικού Συστήματος με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και θέση και η ευθύνη του προφανώς ανάλογη.
Η έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων και καταγραφής των δασικών οικοσυστημάτων είναι κάτι που περιπλέκει το επιστημονικό μας έργο και δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή πράξη. Για το λόγο αυτό πάγιο θεσμικό αίτημα της Ένωσης μας, διαχρονικά, ήταν και είναι η σύνταξη του Δασικού Κτηματολογίου.
Όμως ποτέ οι Κυβερνήσεις μετά το έτος 1975 δεν προχώρησαν στην υιοθέτηση και τη χρηματοδότησή δράσεων που αφορούσαν στη σύνταξη του Δασολογίου. Οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν, μακριά και πέρα από τους συναδέλφους μας, σε εκείνους που διαχειρίστηκαν πολιτικά τα ζητήματα αυτά και αποδείχθηκε ότι δεν είχαν την πολιτική τόλμη να το επιχειρήσουν, είτε ίσως γιατί βολεύονταν οι ημέτεροι, είτε γιατί έτσι μπορούσαν να ασκούν πιέσεις.
Μέσα σε αυτή την επιδιωκόμενη τελικά από την πολιτική εξουσία συνειδητή έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων στον χαρακτηρισμό των δασών, ασφαλώς υπάρχουν και φαινόμενα εκμετάλλευσης από επίορκους δημόσιους λειτουργούς. Όμως η ευθύνη δεν μπορεί να επιμερίζεται ανεύθυνα σε κλάδους υπαλλήλων στο σύνολό τους, ούτε μπορεί να αγνοηθεί ο καταλογισμός της στην πολιτική εξουσία που δυστυχώς και σήμερα συνεχίζει την ιδία κατάσταση.
Η αναφορά του κ, Μητσοτάκη ότι ¨αντιδράμε για προσωπικό όφελος¨ αποτελεί προσπάθεια για την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού λόγου και του ενεργού ρόλου μας και για την ουσιαστική φίμωση μας ενόψει της επικείμενης αλλαγής στο Σύνταγμα και τους νέους επερχόμενους Δασονόμους.
Η συκοφάντηση δεν θα περάσει. Θα συνεχίσουμε τη συλλογική μας δράση για να προστατεύσουμε το δάσος και το φυσικό περιβάλλον στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου και του επιστημονικού μας καθήκοντος.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νικόλαος Μπόκαρης Τηλ: 6937883012

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γιάννης Στάμου Τηλ: 6944587887



Κυρίως ¶ρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr