Κυρίως ¶ρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΓΕΔΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Αθήνα 28 Φεβρουαρίου 2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

. Με αφορμή τις δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, στο ένθετο περιοδικό ¨Κυνήγι¨, της εφημερίδας ¨Έθνος¨, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών, Δημοσίων Υπαλλήλων, δηλώνει τα εξής:
Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας οφείλουν να καταγράφουν και να μεταφέρουν τις δηλώσεις παραγόντων της δημόσιας ζωής στα πλαίσια που ορίζουν οι καλώς εννοούμενοι κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Ασφαλώς η ευθύνη για τις δηλώσεις βαρύνει τους ερωτώμενους αλλά δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την ευθύνη και του εντύπου μέσου, κυρίως για τον τρόπο προβολής των δηλώσεων. Σε μια συνέντευξη που σε ποσοστό 80 % αναφέρεται στις κυνηγετικές κλπ δεξιότητες του πρώην πρωθυπουργού, τα ταξίδια του και τις ασχολίες του, χρησιμοποιείται σκόπιμα πιστεύουμε και αποσπασματικά ένας τίτλος που πλήττει βάναυσα ένα ολόκληρο τομέα και όχι μόνο ένα κλάδο υπαλλήλων.
Σε ότι αφορά την ουσία των δηλώσεων, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο κύριος Μητσοτάκης προκειμένου να προβάλλει τις όποιες θέσεις έχει για δασικά ζητήματα, καταφεύγει σε εντυπωσιασμούς και επιτίθεται με χαρακτηρισμούς όπως ¨ο κλάδος των Δασικών είναι διεφθαρμένος κατά 90%¨ και ότι ¨οι Δασικοί μάχονται για ίδιο όφελος- και βέβαια θα χάσουν την μάσα¨.
Η Ομοσπονδία των Γεωτεχνικών εκφράζοντας τους Δασολόγους, Δημοσίους Υπαλλήλους , διατυπώνει με τον εντονότερο τρόπο τη δυσαρέσκειά της για το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων.
Ασφαλώς κανείς δεν στερεί από τον κ.Μητσοτάκη το δικαίωμα να εκφράζει τις θέσεις του σε διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως αυτό της αναθεώρησης του Συντάγματος. Όμως από την άλλη πλευρά δεν έχει το δικαίωμα κανένας να κατηγορεί με αυτό τον απόλυτο και βάναυσο τρόπο ένα ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της δημόσιας διοίκησης, που συνδέεται άμεσα μάλιστα με την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού Περιβάλλοντος.
Ο τέως Πρωθυπουργός έχει εκφράσει κατά το παρελθόν τόσο στην κοινωνία όσο και τη Βουλή των Ελλήνων, τις απόψεις του, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου και την εξαίρεση των δασικών εκτάσεων από την συνταγματική προστασία.
Η διαφωνία μεγάλης μερίδας πολιτών, κοινωνικών φορέων αλλά και συναδέλφων μας δασολόγων με τις απόψεις αυτές, στηρίζεται σε τεκμηριωμένο λόγο και θέσεις και δεν είναι δυνατόν, προκειμένου να αποδυναμωθεί η αντίθεσή στις θέσεις του κ.Μητσοτάκη, να καθυβρίζονται και να συκοφαντούνται με τον τρόπο αυτό οι συνάδελφοί μας.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα σημεία της συνέντευξης έχουμε να παρατηρήσουμε ότι:
• Είναι θεμελιώδες αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού (Δασολόγιο-Δασικοί χάρτες),
• Είναι μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας για το ότι έχει τελματώσει μέχρι σήμερα ένα τέτοιο ζήτημα.
• Η έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων για την καταγραφή των δασικών οικοσυστημάτων είναι κάτι που περιπλέκει το επιστημονικό μας έργο και δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή πράξη.
• Όμως ποτέ οι Κυβερνήσεις μετά το έτος 1975 δεν προχώρησαν στην υιοθέτηση και τη χρηματοδότησή δράσεων που αφορούσαν στη σύνταξη του Δασολογίου.
Η αναφορά του κ, Μητσοτάκη ότι ¨οι δασικοί αντιδρούν για προσωπικό όφελος¨ αποτελεί προσπάθεια για την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού λόγου και του ενεργού ρόλου των συναδέλφων μας και για την ουσιαστική φίμωση τους ενόψει της επικείμενης αλλαγής στο Σύνταγμα .
Η συκοφάντηση δεν θα περάσει. Θα συνεχίσουμε τη συλλογική μας δράση για να προστατεύσουμε το δάσος και το φυσικό περιβάλλον στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου και του επιστημονικού καθήκοντος. που έχουμε αναλάβει από την Πολιτεία .


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΟΓΕΔΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΚΑΚΑΒΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Α. ΙΩΑΝΝΟΥ


Κυρίως ¶ρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr