Κυρίως ¶ρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ανακήρυξη της 21ης Μαρτίου ως παγκόσμιας ημέρας της δασοπονίας συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη μέρα της άνοιξης. Για την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων είναι θεμιτό να επιχειρείται ακόμα και με αυτό τον, ¨επετειακού χαρακτήρα¨, τρόπο, να έρθουμε ως κοινωνία, πιο κοντά στα δασικά οικοσυστήματα και τις λειτουργίες τους.
Ιδιαίτερα σήμερα, που οι αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα και κυρίως η απειλή για την αλλαγή του κλίματος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η ερημοποίηση, αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα από την καταστροφή των δασών, προκαλούν προβληματισμό στην παγκόσμια κοινότητα, έχουμε χρέος να μιλήσουμε για τα δάση και για τη συμβολή τους στην περιβαλλοντική σταθερότητα και την ποιότητα ζωής .
Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων στα πλαίσια της συνδικαλιστικής της λειτουργίας έχει θέσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, το θέμα της προστασίας των δασών και του επαναπροσδιορισμού των στόχων της δασικής πολιτικής.
Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 που αφορούν στα δασικά οικοσυστήματα, η Ένωση μας, συμπορευόμενη με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και τις οικολογικές οργανώσεις, συνέβαλε στη δημιουργία ευρύτατου μετώπου κατά της αναθεώρησης.
Στόχος της Ένωσής μας είναι να καταδείξουμε στην πολιτεία τις ελλείψεις σε επίπεδο δασικής πολιτικής και την ανάγκη να υιοθετηθούν νέα πρότυπα αναπτυξης των δασικών οικοσυστημάτων που δεν θα αφορούν μόνο την παραγωγή ξύλου αλλά δίνουν βάρος στη δασοπονία των πολλαπλών σκοπών, την αειφόρο ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου και την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Η αειφορική διαχείριση και η πολλαπλή χρήση των δασών, η οικονομικότητα, η παροχή ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες και η διατήρηση της βιοποικιλότητας στο φυσικό περιβάλλον, αποτελούν τις σημαντικότερες προτεραιότητες για την Πολιτεία και μονοσήμαντους στόχους δασικής πολιτικής.
Το δάσος πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν «κοινό αγαθό» με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική σημασία και αξία του και η δασοπονία σαν κατάλληλο και πρόσφορο εργαλείο για την ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των ορεινών πληθυσμών, που αποτελούν τη φτωχότερη, κατά τεκμήριο, κοινωνική τάξη.
Οι ωφέλειες από την υιοθέτηση αυτής της πολιτικής θα είναι άμεσες για την Κοινωνία:
 Κάλυψη των αναγκών της Χώρας μας σε παραγωγή ξύλου
 Επίδραση στο υδάτινο ισοζύγιο και την ποιότητα του νερού.
 Αντιδιαβρωτική επίδραση και περιορισμός των πλημμυρών .
 Επίδραση του δάσους στους κλιματικούς παράγοντες .
 Εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με Οξυγόνο
 Επίδραση στοκ κύκλο του διοξειδίου του άνθρακα και περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.
 Μείωση της ρύπανσης
 Διατήρηση της βιοποικιλότητας των ειδών
Τα τελευταία χρόνια η πολιτική για την προστασία, την ανάπτυξη και την διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων στην χώρα μας, βρίσκεται στο περιθώριο.
Ο δασικός τομέας παραπαίει, κατακερματίζεται συστηματικά σε ότι αφορά την άσκηση αρμοδιοτήτων, περιθωριοποιείται ως προς την πρόβλεψη χρηματοδότησής του και αποδυναμώνεται, λόγω της μείωσης του υπηρετούντος προσωπικού.

Είναι πλέον κοινή απαίτηση όλων των φορέων που υπηρετούν το δασικό τομέα να καταδείξουμε στην Ελληνική Κοινωνία αυτά τα προβλήματα και ιδιαίτερα.:

• Να τεθεί σε πολιτικό επίπεδο το θέμα της λειτουργίας της δασικής Υπηρεσίας, με αποτελεσματική διάρθρωση, αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους.
• Να προωθηθεί η σύνταξη δασικών χαρτών και δασολογίου, ανεξάρτητα από το εθνικό κτηματολόγιο.
• Να διασφαλιστούν επαρκείς πόροι για τη δασοπονία και το φυσικό περιβάλλον στα πλαίσια του 4ου ΚΠΣ.
• Να κωδικοποιηθεί η δασική νομοθεσία και να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες τάσεις της πολυλειτουργικής δασοπονίας.
• Να ληφθούν μέτρα για την αποτελεσματική προστασία, διαχείριση και φύλαξη του θηραματικού πλούτου.
• Να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού, με την αξιοποίηση του φυσικών μνημείων.
• Να θωρακιστεί η δασική διοίκηση από αυθαιρεσίες και σκόπιμες μεθοδεύσεις υποβάθμισης της.
• Να στελεχωθούν οι δασικές υπηρεσίες της χώρας με επιστημονικό και υλωρικό προσωπικό.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ




Νικόλαος Μπόκαρης
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Κων/νος Δημόπουλος



Κυρίως ¶ρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr