Κυρίως ¶ρθρο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 31/5/2008

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

Συνάδελφοι,

O απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης αφορά το δεύτερο έτος της λειτουργίας του Δ.Σ δηλαδή από τo Μάιο του έτους 2007 που πραγματοποιήθηκε η Γενική μας συνέλευση, μέχρι σήμερα.
Κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής είναι ότι συνεχίστηκε η ανυπαρξία μέτρων δασικής πολιτικής, που δεν αφορούσαν τη δασική ανάπτυξη ή τη διαχείριση των δασών, αλλά κυρίως τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ηλεία, την Αρκαδία, τη Μεσσηνία , την Εύβοια και την Αχαΐα. Πυρκαγιές που προκάλεσαν την κατάρρευση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού των περιοχών αυτών, καταστρέφοντας εκτός από τα δάση, γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και κατοικίες και προκαλώντας μεγάλες ανθρώπινες απώλειες.
Ήταν τέτοιο το μέγεθος της καταστροφής και η κοινωνική και πολιτική του διάσταση, που εκτιμούμε ότι επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα μας και έθεσε σε νέα βάση την ανάγκη δασοπροστασίας.
Επίσης χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρότατου κοινωνικού ρεύματος, στο οποίο συμμετείχαν κοινωνικές ομάδες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιμελητήρια και φορείς, το οποίο δεν παρέμεινε αμέτοχο απέναντι στο πρόβλημα και στις εξελίξεις αυτές, αλλά για πρώτη φορά ζήτησε την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας με τη λήψη μέτρων για τα δάση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την αναθεώρηση του πλαισίου και του τρόπου λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο αυτό εκφράζοντας με συστηματικό τρόπο και επιστημονικό και τεκμηριωμένο λόγο τις θέσεις μας, είτε σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές αυτές, είτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον έντυπο τύπο.
Οι τοποθετήσεις μας αφορούσαν όχι μόνο την κριτική για τις ελλείψεις που παρατηρούσαμε και τη δυσλειτουργία του κράτους, αλλά και προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της πολιτικής προστασίας, προτάσεις για την αποκατάσταση των καμμένων περιοχών και την αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού, προτάσεις για την αναδιοργάνωση της υπηρεσίας και το ρόλο των δασολόγων, προτάσεις για τους δασικούς χάρτες και το δασολόγιο, προτάσεις για προσλήψεις προσωπικού και την αποτελεσματικότερη και στο πλευρό των πολιτών δημόσια δασική διοίκηση.
Εκτίμησή μας είναι ότι στον δημόσιο διάλογο που έγινε συστρατεύτηκαν όλοι οι δασολόγοι, ανεξαρτήτως εργασιακού χώρου και ενδιαφερόντων. Ακούστηκε η φωνή μας και κυρίως η φωνή των δασολόγων της πράξης, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος και συμμετείχαν στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών κλπ έργων αποκατάστασης .


Συνάδελφοι,
Εκτιμούμε ότι συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί πρόκληση για τον καθένα μας, (ανεξάρτητα από τη θέση του, το βαθμό του, η τα καθήκοντα που ασκεί) η ανάγκη να αναβαθμίσουμε τον επιστημονικό και κοινωνικό μας ρόλο και να αλλάξουμε την αντίληψη που έχει επικρατήσει αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία τον κλάδο μας και τη δασική υπηρεσία. Μια υπηρεσία που ο νευραλγικός της χαρακτήρας και η σχέση της με την προστασία της δημόσιας περιουσίας έπρεπε να την έχουν θέσει στη κορυφή του διοικητικού συστήματος και όχι στο περιθώριο που κινείται σήμερα και την ευθύνη φέρουν κυρίως οι πολιτικοί, που θυσίασαν πολλές φορές το δημόσιο συμφέρον και την επιστημονική και διοικητική γνώση, στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Στον αγώνα αυτό να είστε σίγουροι ότι δεν θα βρούμε πολλούς συμμάχους. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να υπερβούμε τους εαυτούς μας, να οικοδομήσουμε πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ μας και να συνεργαστούμε. Με συστηματικό τρόπο, με ξεκάθαρα συνδικαλιστικά και κλαδικά κριτήρια και στόχους και τη διατύπωση ρεαλιστικών θέσεων και ενός εφικτού διεκδικητικού πλαισίου (σε οικονομικά και θεσμικά ζητήματα). Για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο που είναι το ζητούμενο για όλα τα μέλη μας, και να έχουμε αποτελέσματα για τον κλάδο μας και την υπηρεσία .
Η δράση της Ένωσης, κατά το χρονικό διάστημα που εξετάζουμε κινήθηκε μέσα στο παραπάνω πλαίσιο
Αναμέναμε να κατατεθούν πολιτικές πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση για τα θέματα του τομέα μας, κυρίως μετά τις πυρκαγιές, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα δάση.
Ιδιαίτερα μπορούμε να αναφέρουμε:
• Την ανάγκη προώθησης των δασικών χαρτών και του δασολογίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Υπουργείου και όχι με τεχνάσματα ή με ψευδεπίγραφα προγράμματα του ΥΠΕΧΩΔΕ.
• Την κατάργηση ή την αλλαγή επίμαχων άρθρων του Ν.3208/2003 για τα οποία η Ένωσή μας προσέφυγε στο ΣτΕ, κυρίως μετά την κατάργηση των εγκυκλίων από τον Υφυπουργό Α.Α & Τροφίμων .
• Την εξασφάλιση πόρων για τη χρηματοδότηση της δασοπονίας που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επισφαλής. Ιδιαίτερα το Π.Δ.Ε και ο κρατικός προϋπολογισμός παραμένουν κενά γράμματα, αν αναλογιστούμε τις ανάγκες του τομέα, για την πρόληψη των πυρκαγιών και την εκτέλεση ορεινών υδρονομικών έργων και εκτεταμένων αναδασωτικών προγραμμάτων .
• Ο Ειδικός Φορέας Δασών παρά το ότι άρχισε να λειτουργεί μετά από παρέμβασή μας στον αρμόδιο Υφυπουργό, σήμερα υποχρηματοδοτείται και ουσιαστικά οι πόροι από τα έσοδα των δασών, κατευθύνονται στη Γεωργία, με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού κ.Μπασιάκου.
• Την επίλυση λειτουργικών και διαρθρωτικών προβλημάτων στη Δασική Υπηρεσία .
• Την ενίσχυση του υλωρικού προσωπικού με προσλήψεις μονίμου προσωπικού.
• Τη σχέση μας με άλλα Υπουργεία, Φορείς, ακόμη και τους Ο.Τ.Α , όπου παρατηρείται σύγχυση αρμοδιοτήτων , κατασπατάληση πόρων και αναποτελεσματικότητα.
• Την απλούστευση των διαδικασιών και τη βελτίωση των σχέσεων με τους πολίτες
• Την κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας.
• Την διευθέτηση διατομεακών προβλημάτων που σχετίζονται με την υποβάθμιση του τομέα μας.

Δυστυχώς σε όλα τα παραπάνω δασοπολιτικά ζητήματα , που με μία φράση θα τα προσδιορίζαμε ως, την αναδιοργάνωση της δασικής Υπηρεσίας, δεν κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες, δεν έγινε διάλογος, ούτε κατατέθηκαν προς συζήτηση και κρίση πολιτικές προτάσεις.
Αντίθετα εκτιμούμε ότι συνεχίστηκε η συστηματική αποδυνάμωση της Δασικής Υπηρεσίας, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, που είτε λόγω συνταξιοδότησης των παλαιότερων και εμπειρότερων στελεχών, είτε λόγω μετακινήσεων του προσωπικού από τα δασαρχεία στις έδρες ορισμένων Περιφερειών, παρουσιάζεται μια δυσαρμονία στη στελέχωση των νευραλγικότερων μονάδων, των δασαρχείων, που χάνουν σταδιακά τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στον όποιο επιχειρησιακό προγραμματισμό, είτε αφορά την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δασών είτε αφορά την προστασία τους.
Τα παραπάνω, έχουν καταλυτική σημασία. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που ο ανταγωνισμός Υπηρεσιών και Υπουργών για την άσκηση αρμοδιοτήτων γιγαντώνεται, που η προώθηση πολυποίκιλων συμφερόντων και η διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων από διαφόρους φορείς, ( Φορείς διαχείρισης, Κυνηγετική συνομοσπονδία- Ομοσπονδιακή θηροφυλακή, αναβάθμιση ρόλου Ο.Τ.Α, Κτηματολόγιο Α.Ε κλπ) ουσιαστικά υποσκάπτουν τη λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών αναστέλλοντας κρίσιμες αρμοδιότητες και αποδυναμώνοντας τον κοινωνικό ρόλο των δασικών υπηρεσιών.
Στήριγμα για τη δράση μας ήταν η βοήθεια συναδέλφων που άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο μας στήριξαν, μεταφέροντας μας την απαραίτητη γνώση, καταθέτοντας προτάσεις, η ακόμη και την αγωνία τους για τα παραπάνω ζητήματα και εμψυχώνοντας μας, όταν απογοητευτήκαμε.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις πράξεις μας και τις προτεραιότητες που θέσαμε την περίοδο που εξετάζουμε, οι οποίες πιστεύω και καθόρισαν τη δράση και τη θεσμική παρουσία του συλλόγου.
1. ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.
Είναι γεγονός ότι οι δασικές πυρκαγιές με την έκταση και το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν αποδιοργάνωσαν το ίδιο το κράτος.
Η Ένωσή μας από την πρώτη στιγμή, με την πυρκαγιά της Πάρνηθας, ενημερώθηκε από τους συναδέλφους του Δασαρχείου, ένιωσε την αγωνία τους για την καταστροφή συστηματικής δουλειάς και προσπάθειας πολλών ετών και βγήκε μπροστά, κινητοποίησε τα Μ.Μ.Ε , ανέδειξε τα προβλήματα συντονισμού και την ανικανότητα των στελεχών του Π.Σ που διαχειρίστηκαν την φυσική αυτή καταστροφή και κάλυψε με επιχειρήματα την προσπάθεια ορισμένων κύκλων να επιρρίψουν την ευθύνη ¨δήθεν στην έλλειψη αντιπυρικών λωρίδων¨. Ανέδειξε την οικολογική και περιβαλλοντική σημασία του Εθνικού δρυμού, με δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο και συμμετείχε στο δημόσιο διάλογο που ακολούθησε για την αποκατάσταση και την προστασία των εδαφών στην πληγείσα περιοχή.
Αντίστοιχα, όταν εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές στην Ηλεία και την Εύβοια οι συνάδελφοι μας από τις τοπικές δασικές υπηρεσίες μας ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και ζήτησαν την παρέμβασή μας. Η Ένωση όφειλε να σταθεί στο πλευρό τους, στηρίζοντας τις επιλογές τους, ακόμη και όταν αυτές αφορούσαν ουσιαστικά την εθελοντική συμμετοχή τους στην καταστολή των πυρκαγιών, παρέχοντας τους τα μέσα και τη βοήθεια που χρειαζόντουσαν. (Εύβοια, Ηλεία, Αρκαδία)
Η Ένωσή μας, όταν οι πυρκαγιές στην Ηλεία και την Αρκαδία συνέχιζαν το καταστρεπτικό τους έργο, ανέλαβε την πρωτοβουλία να κινητοποιήσει τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, και ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να οργανωθεί η μετάβαση ομάδας δασεργατών που κατασκεύαζαν τα αντιπλημμυρικά έργα στην Πάρνηθα στην Αρκαδία και να εργαστεί για την καταστολή της πυρκαγιάς. Οι φορείς που προανέφερα μας άκουσαν και αποδέχτηκαν την πρότασή μας, μεταφέροντας την στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές η Ένωση συνέχισε την θετική παρουσία της . Έτσι συμμετείχαμε σε ημερίδες που διοργανώθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηλείας στις καμμένες περιοχές.
Συνδιοργανώσαμε με κοινωνικούς εταίρους, περιοδεία και συνέντευξη τύπου στις καμμένες περιοχές της Ηλείας και ιδιαίτερα την Αρχαία Ολυμπία, όπου ενημερωθήκαμε για τα έργα αποκατάστασης,
Επισκεφτήκαμε τις υπόλοιπες περιοχές που είχαν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές, Εύβοια, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αιγιαλεία και την Αχαΐα και συζητήσαμε με τους συναδέλφους για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, για τα αίτια της τραγωδίας και την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων.
Συναντηθήκαμε με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και τους κ.κ Γενικό Γραμματέα κ. Ανδρεουλάκο και Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας Κ.Μουζά και συζητήσαμε παρουσία συναδέλφων από τη δασική πράξη (δασαρχών από τις πληγείσες περιοχές) τους οποίους και προσκαλέσαμε, προκειμένου να αναφερθούν στο πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών και στο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η δασική υπηρεσία.
Συναντηθήκαμε επανειλημμένα με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον αρμόδιο για τη δασική πολιτική Υφυπουργό κ.Κιλτίδη και συζητήσαμε διεξοδικά το παραπάνω θέμα .
Εκτιμούμε ότι με τα επιχειρήματά μας ξεκαθαρίσαμε προς όλες τις κατευθύνσεις την απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου ότι η δασική Υπηρεσία με τη σημερινή της διάρθρωση, το υπηρετούν προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει δεν μπορεί να διαδραματίσει κανένα ουσιαστικό ρόλο στην καταστολή και ότι πρέπει να επικεντρωθεί η παρουσία της στον τομέα της πρόληψης και την εκτέλεση έργων αποκατάστασης.(αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά)
Όμως εκτιμώ ότι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αναδεικνύεται η σημασία της οργάνωσης ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού, με κύριο και θεμελιώδες έργο την αειφορική διαχείριση, την ανάπτυξη και την προστασία των δασών.
Η ελληνική κοινωνία, ο πολιτικός κόσμος αλλά και η διοίκηση δεν μπορούν να αγνοήσουν τα οργανωτικά και επιχειρησιακά προβλήματα που συνέβαλαν στο μέγεθος της καταστροφής και δεν μπορούν να παραβλέπουν την αποτυχία του συστήματος δασοπυρόσβεσης, όπως αυτό προσδιορίζεται στο νόμο 2612/1998, με τον οποίο διαχωρίστηκε η πρόληψη από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Αποτυχία που δεν αφορά μόνο στα μέτρα πρόληψης αλλά συνδέεται με τον αναποτελεσματικό τρόπο οργάνωσης και την κακή εφαρμογή, μέσα στα δάση, του αντιπυρικού σχεδιασμού.
2. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ .
Προσκληθήκαμε στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 16 Ιανουαρίου συναντήσαμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Ο Πρόεδρος ήταν ενημερωμένος για τη συνδικαλιστική μας δράση, για τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες σε ότι αφορά την προστασία των δασών και του Φυσικού Περιβάλλοντος και τους αγώνες μας, για τη σταθερότητα των συνταγματικών διατάξεων που αφορούν την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Στον πρόεδρο θέσαμε τα σημαντικότερα ζητήματα του κλάδου .
- Αναλύθηκε η ανάγκη αναδιοργάνωσης της δασικής υπηρεσίας, η ανάγκη αποτελεσματικότερης διάρθρωσής της και η ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
- Τονίστηκε η ανάγκη σύνταξης των δασικών χαρτών και του δασολογίου .
- Αναλύθηκε το θέμα και η σημασία της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.
- Συζητήθηκε το θέμα της ελλειμματικής χρηματοδότησης του τομέα
Διατυπώθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναληφθεί από αυτόν η πολιτική πρωτοβουλία ώστε να αναδειχθούν και να τοποθετηθούν ψηλότερα στην πολιτική ατζέντα τα παραπάνω ζητήματα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υιοθέτησε το αίτημα μας και κάλεσε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κιλτίδη στο Προεδρικό μέγαρο στηρίζοντας τα αιτήματά μας.
- Η Ένωσή μας συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Πάρνηθα και τον ενημέρωσε για την πορεία των έργων και τη δυσκολία αποκατάστασης του Εθνικού Δρυμού.
- Τέλος διαμορφώσαμε και υποβάλαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, υπόμνημα, για τα θεσμικά προβλήματα του Τομέα.
3. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΘΕΣΕΩΝ Π.Ε.Δ.Δ.Υ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΤΑ Μ.Μ.Ε
Υποστηρίξαμε με ανακοινώσεις στον ημερήσιο τύπο τις θέσεις μας για το Εθνικό χωροταξικό σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.
Αποστείλαμε επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους για το θέμα των δασικών χαρτών Υπουργούς, με συνέπεια να ακολουθήσει σύσκεψη στο Υπουργείο Α.Α & Τροφίμων για το θέμα αυτό και να ληφθεί η απόφαση για τη χρηματοδότηση πιλοτικού προγράμματος σύνταξης δασικών χαρτών στην Αττική και τη Χαλκιδική, σε βάρος των πιστώσεων του Ειδικού Φορέα Δασών.
Συνδιοργανώσαμε με κοινωνικούς εταίρους και φιλοπεριβαλλοντικούς φορείς ημερίδα και ανοιχτή συζήτηση για το θέμα αυτό και διατυπώσαμε τη θέση μας σε κοινό δελτίο τύπου.
Με ανακοινώσεις μας τοποθετηθήκαμε για τους δασικούς χάρτες, το δασολόγιο και το Εθνικό Χωροταξικό σχέδιο αλλά και την προσπάθεια να συνδεθεί το έργο της οριοθέτησης που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ με τους δασικούς χάρτες και το δασολόγιο.
Καταγγείλαμε τις διοικητικές πρακτικές που ακολουθούνται, με τις οποίες επιχειρείται η με πλάγιο τρόπο κατάργηση του υπέρ του Δημοσίου Τεκμηρίου Κυριότητας, η καταστρατήγηση του Συντάγματος και η ακύρωση της νομολογίας του Σ.τ.Ε για τα δάση, με αποτέλεσμα, δημόσια περιουσία, ανυπολόγιστης οικονομικής και περιβαλλοντικής αξίας να βρεθεί έρμαιο στα χέρια επιτήδειων οι οποίοι θα θησαυρίσουν.
4. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ.
Παρουσιάσαμε τις θέσεις της Ένωσης για την Αναδιοργάνωση του Τομέα, τους Δασικούς Χάρτες, το Δασολόγιο, τις Δασικές Πυρκαγιές και την Πρόληψη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής . Έγινε εκτενής συζήτηση με πανεπιστημιακούς φορείς, το ΕΘΙΑΓΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, την Ευρωπαική Επιτροπή και τα μέλη της Επιτροπής για τα θέματα αυτά.
5. ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε ανεπιτυχώς (σε ότι αφορά τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος)η αναθεωρητική διαδικασία.
Η Ένωσή μας με σταθερότητα, συστηματικό τρόπο και επιστημονική τεκμηρίωση συμμετείχε στη διαμόρφωση του ευρύτατου κοινωνικού, συνδικαλιστικού και επιστημονικού μετώπου που δεν επέτρεψε να ακυρωθεί η συνταγματική προστασία στις δασικές εκτάσεις..
6.ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.
Κάναμε παρεμβάσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εξασφάλιση θέσεων δασολόγων στις προγραμματιζόμενες προσλήψεις.
Το θέμα των μετακινήσεων συναδέλφων στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες απασχόλησε το συμβούλιο και κατά την περίοδο αυτή.
Κάναμε παρεμβάσεις και υπομνήματα για θέματα που αφορούσαν τη ρύθμιση ειδικών θεμάτων και την καταχρηστική σε βάρος συναδέλφων συμπεριφορά της διοίκησης
7. ΛΟΙΠΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο στα θέματα που αφορούν την αύξηση του μισθού μας συντάχθηκε, (χωρίς να έχει και άλλη δυνατότητα) με τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια συνδικαλιστική μας οργάνωση. Ασφαλώς οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής για τις αυξήσεις στους μισθούς μας, δεν μας βρίσκουν ικανοποιημένους.
Η θέσπιση ενιαίου μισθολογίου, που θα αμείβει όλους τους υπαλλήλους, με τα ίδια τυπικά προσόντα, με την ίδια αμοιβή, αποτελεί υπόθεση εργασίας που διαρκώς απομακρύνεται. Η μισθολογική σύγκλιση με τις χώρες της Ε.Ε δυστυχώς δεν φαίνεται ρεαλιστική στη σημερινή συγκυρία.
Το βάρος των οικονομικών μας διεκδικήσεων συνδέεται με κλαδικού περιεχομένου αιτήματα και για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να συνεχιστεί η συνεργασία μας με τα άλλα γεωτεχνικά σωματεία υπό την αιγίδα της Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.
Στο Χρονικό διάστημα που μεσολάβησε με εξώδικο που κάναμε με την ΠΟΓΕΔΥ στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ζητήσαμε την καταβολή σε όλους τους Γεωτεχνικούς του επιδόματος των 550 € που χορηγήθηκε στους εργαζόμενους στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Με παρέμβασή μας στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενημερωθήκαμε για την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να αυξήσει την ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση και την δαπάνη για την ξενοδοχειακή κάλυψη.
Συνεργαστήκαμε με το ΓΕΩΤΕΕ, προκειμένου να προσφύγει στη δικαιοσύνη για το θέμα των οδοιπορικών και να ζητήσει την εξομοίωσή μας με τους μηχανικούς του Δημοσίου.
Συνάδελφοι , ασφαλώς η λειτουργία μας θα μπορούσε να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Αυτό δεν μας διαφεύγει ούτε το αρνούμαστε. Χρειαζόμαστε την κριτική σας για να μένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας αλλά από την άλλη πλευρά και την επιείκεια σας .
Ζητάμε την ουσιαστική σας στήριξη και παρουσία, στη διαμόρφωση θέσεων και στους αγώνες για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος δράσης που θα ψηφιστεί για την επόμενη περίοδο.

Σας ζητώ να υπερψηφίσετε τον απολογισμό της δράσης του Συμβουλίου και να στηρίξετε την Ένωση στην προσπάθεια που κάνουμε για την επίτευξη των κοινών στόχων για την αναβάθμιση του κλάδου και την αναδιοργάνωση του Τομέα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΔΔΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ


Κυρίως ¶ρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr