Κυρίως Άρθρο

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ

Τρίτη 17 Μαΐου 2010

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων Διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων γίνονται μέσα στο ζοφερό κλίμα που δημιουργεί η «οικονομική;» κρίση της χώρας μας.
Με τα μέτρα που καθημερινά μας βομβαρδίζουν, «για την αντιμετώπιση της κρίσης», προκαλούν αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων και κατακρεουργούν εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα. Τα μέτρα αυτά δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία. γιατί τα σχέδιά τους μας ήταν γνωστά από δοκιμαστικές, για την επιβολή τους, απόπειρες, που επιχειρούν εδώ και κάμποσα χρόνια. Μπορούμε έτσι βάσιμα να υποστηρίζουμε ότι η κρίση αυτή «τους ήρθε κουτί» και αν δεν υπήρχε θα τους βόλευε να την εφεύρουν.
Όσο αφορά τον τομέα της δασικής πολιτικής, όσα μεσολάβησαν απ΄ τις εκλογές, ήταν αρκετά για να απογοητεύσουν και τους πιο αισιόδοξους.
Η πολυδιαφημισμένη μεταφορά της Κεντρικής Υπηρεσίας στο ΥΠΕΚΑ, καθ΄ όλες τις ενδείξεις, διαψεύδει πρόωρα όλους όσοι τα τελευταία χρόνια την πρόβαλαν ως λύση που σχεδόν αυτόματα θα επέφερε αναβάθμιση της δασοπονίας, της Υπηρεσίας και των εργαζομένων σ΄ αυτήν. Το διάστημα που μεσολάβησε ήταν αρκετό για να μετατρέψει την υπεραισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί σε πλήρη απογοήτευση, δικαιώνοντας όσους υποστήριζαν ότι η αντιδασική πολιτική που ασκείται όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει τις ρίζες της σε οργανωτικά σχήματα αλλά είναι θέμα καθαρά πολιτικό.
Κατά τα λοιπά, η Κυβερνητική περί τα δάση απραξία, στις παρούσες συνθήκες, δυστυχώς φαντάζει επιθυμητή, αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση που πιστεύουμε ότι θα επιδιώξουν να επιβάλουν, εκμεταλλευόμενοι το σοκ που προκάλεσαν τα μέτρα στο λαό. Είμαστε σίγουροι ότι, το μέλλον της δασοπονίας της χώρας μας, ακολουθώντας την τύχη των υπόλοιπων δημόσιων αγαθών (υγεία, παιδεία, πρόνοια κλπ), θα συνοδευτεί από πολύ <<ξηρασία>>. Μπορεί βέβαια και πάλι, αυτοί που μονίμως προσπαθούν «να θολώνουν τα νερά», να μας κατηγορήσουν για κινδυνολογία, αλλά θεωρούμε υποχρέωσή μας να προειδοποιήσουμε τους συναδέλφους και τον Ελληνικό λαό ότι την καταιγίδα που εξαπέλυσαν κατά των εργασιακών και λοιπών δικαιωμάτων θα ακολουθήσουν μέτρα που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στη Δασοπονία, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, και θα περιορίσουν τη Δασική Υπηρεσία (με ολίγη Αγροφυλακή) σε έναν αστυνομικού χαρακτήρα ρόλο, αποσπώντας τους κυριότερους τομείς των αρμοδιοτήτων της που αφορούν τη Διοίκηση και Διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Όσοι στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ θέλουμε να μιλήσουμε με καθαρά λόγια και να παραθέσουμε τις εκτιμήσεις μας για τις επερχόμενες εξελίξεις, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε απ΄ τις μέχρι σήμερα πολιτικές που ασκήθηκαν στον τομέα που υπηρετούμε:
Όλοι γνωρίζουμε τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των Κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών κατά του δημόσιου χαρακτήρα των Ελληνικών δασών και την προσπάθεια απόδοσης δασικών εδαφών στην ιδιωτική πρωτοβουλία για «ανάπτυξη», με την κατάρτιση νομοσχεδίων (που άλλα έγιναν νόμοι και άλλα παρέμειναν στα συρτάρια, μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσαν), την αναθεώρηση του Συντάγματος, κλπ. Παράλληλα με τους στόχους αυτούς, μόνιμη επιδίωξή τους αποτέλεσε η απαξίωση και συρρίκνωση της Δασικής Υπηρεσίας. Τα κυριότερα στάδια του «ξηλώματος» της Δασικής Υπηρεσίας είναι γνωστά:
• Ξεκίνησαν με την εγκληματική αφαίρεση της αρμοδιότητας καταστολής των δασικών πυρκαγιών και την ανάθεσή της στο Πυροσβεστικό Σώμα. και ακολούθησαν
 η υποκατάσταση της Υπηρεσίας από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις στην άσκηση της θηροφυλακής
 η ίδρυση των ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ με την οποία επιδιώκεται η αποξένωση της Υπηρεσίας από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα που εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας (NATURA, Εθνικοί Δρυμοί)
 η μελέτη και εκτέλεση δασοτεχνικών έργων απ΄ τους ΟΤΑ με τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων

Είναι γεγονός ότι η τελευταία κυβερνητική αλλαγή, με εξαγγελίες του τύπου «πράσινη ανάπτυξη» κλπ, δημιούργησε σε πολλούς ελπίδες για αναστροφή της φθίνουσας αυτής πορείας. Ας δούμε όμως τα δεδομένα που έχουμε απ΄ τη μέχρι τώρα πολιτική της Κυβέρνησης αυτής:
• Η ένταξη του τομέα στο ΥΠΕΚΑ καρκινοβατεί και η Κεντρική Υπηρεσία ουσιαστικά παραμένει μετέωρη καθ΄ οδόν από το ΥΠΑΑΤ στο ΥΠΕΚΑ. Κανένα κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ολοκλήρωσή της δεν εκδηλώθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν δέχτηκε να συναντηθεί με το συνδικαλιστικό μας όργανο.
• Με το νόμο για τα καμένα δάση της Αττικής αφαιρέθηκε ουσιαστικά απ΄ την Υπηρεσία η αρμοδιότητα τόσο της σύνταξης όσο και του ελέγχου των Δασικών Χαρτών και ανατέθηκε στην ιδιωτικού δικαίου, με το γνωστό παρελθόν, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.
• Η κατάργηση του Ειδικού Φορέα Δασών (που απ΄ την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πομπωδώς είχε ιδρυθεί) και η ένταξή του στο λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο», κάθε άλλο παρά καλύτερες προοπτικές χρηματοδότησης της δασοπονίας προοιωνίζεται.
• Το πάγιο αίτημά μας για κάθετη οργάνωση της Υπηρεσίας δεν φαίνεται να βρίσκει καν ακροατές στην Κυβέρνηση.

Στα δεδομένα αυτά έρχεται τώρα να προστεθεί και το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Το σχέδιο αυτό, τόσο με την ασάφειά του όσο και με συγκεκριμένες διατάξεις φαίνεται να αποτελεί τον δούρειο ίππο για την προώθηση των στόχων και επιδιώξεων που αναφέραμε παραπάνω. Η διάταξη του άρθρου 210 με την οποία ανατίθενται στις αιρετές Μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής και Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης «ο σχεδιασμός των αναδασώσεων και της αντιχειμαρρικής προστασίας …η μέριμνα για την κατάρτιση πολυετών προγραμμάτων περιφερειακού επιπέδου….. η μέριμνα για το σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας …», (διάταξη δηλαδή με την οποία τους ανατίθεται η αποκλειστική αρμοδιότητα άσκησης της δασικής πολιτικής σε δασικά οικοσυστήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής περισσότερο του μισού πληθυσμού της χώρας) αποτελεί πρόκριμα για τον τελικό ρόλο που σκοπεύουν να αφήσουν για τη Δασική Υπηρεσία.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, το συνδικαλιστικό μας όργανο έχει ουσιαστικά αναστείλει την δράση του, κυρίως με ευθύνη του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο 8μηνο έχουν συγκαλέσει σε δύο μόνο συνεδριάσεις το Δ.Σ. και αρκέστηκαν στην έκδοση δύο-τριών δελτίων τύπου, για την τιμή των όπλων. Η συλλογική λειτουργία της Ένωσης έχει υποκατασταθεί απ΄ τις προσωπικές παρεμβάσεις του Προέδρου, με την ανοχή ή και στήριξη του Γενικού Γραμματέα και η όλη δραστηριότητα αναλώθηκε σε κομματικές και ατομικές διαδρομές.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Στη σημερινή συγκυρία δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς, αφήνοντας άλλους να αποφασίζουν για το δικό μας μέλλον. Καθήκον μας ως εργαζομένων είναι να σφυρηλατήσουμε δεσμούς ενότητας και αλληλεγγύης και να αντισταθούμε αποφασιστικά στα εφιαλτικά σενάρια που απεργάζονται για το λαό της χώρα μας οι οικονομικές ολιγαρχίες με αιχμή του δόρατος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Γερμανοκρατούμενη ΟΝΕ.
Στις εκλογές για ανάδειξη των εκπροσώπων μας στη συνδικαλιστική μας οργάνωση πρέπει να αξιολογήσουμε πρόσωπα και παρατάξεις με γνώμονα το συμφέρον του κλάδου και το μέλλον της δασοπονίας. Είναι γνωστά και τα πρόσωπα και οι παρατάξεις που με τις πράξεις και παραλήψεις τους, την προσήλωσή τους στην εξυπηρέτηση κομματικών και ατομικών τους συμφερόντων, έβλαψαν την κοινή μας υπόθεση και έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση του κλάδου, της Υπηρεσίας και της δασοπονίας γενικότερα.

• Σας καλούμε σε καθολική συμμετοχή στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης στις 22 Μαΐου .
• Σας καλούμε στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της ΠΕΔΔΥ στις 22 Μαΐου, να επιλέξετε το ψηφοδέλτιο της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ. Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι θα προωθήσουμε και θα ενισχύσουμε κάθε πρόταση και πρωτοβουλία, από όπου κι αν προέρχονται, που θα στοχεύουν στην επιστημονική και την οικονομική μας αναβάθμιση.
• Σας καλούμε σε συνεχή διάλογο και αγώνα και υποσχόμαστε να σταθούμε αντιμέτωποι σε κάθε μορφής κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό και υποσχόμαστε να αγωνιστούμε:
 για μια δασική πολιτική στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου
 για την προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών μας.
 για την έξοδο των οργάνων της Ένωσής μας από την αδράνεια και το τέλμα
 για να θέσουμε την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ στη ρότα του αγώνα, για να ενισχυθεί ο αντίσταση του εργαζόμενου λαού στην λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που διαρκώς εξαγγέλλονται και όσων μας επιφυλάσσουν για το μέλλον.



ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
Οι υποψήφιοι μας

ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
1 ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
2 ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
3 ΛΑΚΑΦΩΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΥ Δ/ΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
4 ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
5 ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
6 ΜΠΟΥΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
7 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
8 ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΦΟΥΡΝΑ
9 ΠΕΤΡΟΥ-ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΣΤΑΥΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ
10 ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
11 ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΠΕΡ. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
12 ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΡΗΓΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
13 ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
14 ΤΣΙΑΜΗ ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
15 ΦΟΥΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
16 ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΙΑ Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.
1 ΓΚΑΤΖΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
2 ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞ/ΛΗΣ
3 ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
4 ΚΟΣΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
5 ΜΑΡΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥ
6 ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ
7 ΜΠΟΥΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
8 ΠΑΖΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ
9 ΠΕΣΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΡΤΑΣ
10 ΠΕΤΡΟΥ-ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΣΤΑΥΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
11 ΡΗΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
12 ΣΤΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΥ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΔ/ΣΕΩΝ
13 ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
14 ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ ΡΗΓΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
15 ΤΣΙΑΜΗ ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ



Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr