Κυρίως Άρθρο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ

Αθήνα 18/12/2010

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Τα δασικά οικοσυστήματα θεωρούνται κατά τεκμήριο δημόσια περιουσία και κοινό αγαθό. Αυτή η ιδιαιτερότητα (δημόσιος χαρακτήρας των ελληνικών δασών) αλλά και ο νευραλγικός χαρακτήρας των δημόσιων αρχών που ασκούν αρμοδιότητες προστασίας και διαχείρισης τους, υποχρεώνουν την πολιτεία, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, να πάρει άμεσα μέτρα και την αποτελεσματική τους λειτουργία.
Για την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ) αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την αναδιοργάνωση των Δασικών υπηρεσιών, την κάθετη οργάνωση και τη διοικητική τους αναβάθμιση στο νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (με ουσιαστικές αρμοδιότητες) με τη προώθηση νέου, σύγχρονου οργανισμού και με τις απαραίτητες προσλήψεις επιστημονικού και υλωρικού προσωπικού.
Με το σχέδιο ¨Καλλικράτης¨ και την υπαγωγή των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα προβλήματα με τον έλεγχο και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών αυτών, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους και το σύγχρονο κοινωνικό τους ρόλο δεν λύνονται. Αντίθετα οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών στους νέους οργανισμούς μόνο θετικό στόχο δεν έχουν και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω αποδιοργάνωση των υπηρεσιών αυτών με όλες τις συνέπειες στη δασοπροστασία και το έργο του δασολογίου .
Ασφαλώς όλοι αντιλαμβανόμαστε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας τα οποία και περιορίζουν δραστικά τη δυνατότητα νέων προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί η συνταγματική υποχρέωση να λαμβάνονται από την Πολιτεία μέτρα για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε ζητήσει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ένταξης στις Περιφερειακές και Κεντρικές Δασικές Υπηρεσίες του προσωπικού από διάφορους καταργούμενους φορείς, όπως η Αγροφυλακή.
Όμως παρά το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο συζητείται στα συναρμόδια Υπουργεία η μεταφορά του προσωπικού της Αγροφυλακής στις Δασικές Υπηρεσίες, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε εκτός του προσωπικού και η μεταφορά στις δασικές υπηρεσίες των αρμοδιοτήτων της αγροτικής ασφάλειας, της εκτίμησης των αγροτικών ζημιών κλπ, αλλοιώνοντας έτσι το ρόλο τους και μετατρέποντας τις Δασικές Υπηρεσίες σε υπηρεσίες φυλαξης υπάιθρου και αγροτικής ασφάλειας.
Για την Ένωσή μας είναι απαράδεκτο να επιχειρείται από τη μια πλευρά η αφαίρεση επιστημονικών αρμοδιοτήτων (δασικοί χάρτες, προστατευόμενες περιοχές κλπ) που σχετίζονται με το γνωστικό μας αντικείμενο και τα προγράμματα σπουδών των δασολογικών σχολών και από την άλλη να προστίθενται αβασάνιστα αστυνομικά καθήκοντα.
Δεν είμαστε αντίθετοι στην ενσωμάτωση του προσωπικού της Αγροφυλακής στις δασικές υπηρεσίες ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε υφιστάμενους κλάδους δασικών Υπαλλήλων, που σύμφωνα με το νόμο ασκούν τα καθήκοντα δασοπροστασίας, να ακολουθήσει η εκπαίδευση του προσωπικού αυτού και η αξιοποίησή τους, σε όλο το φάσμα των δασικών δραστηριοτήτων, χωρίς τη μεταφορά αρμοδιοτήτων με τις οποίες η Δασική Υπηρεσία δεν έχει καμία σχέση.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Νικόλαος Μπόκαρης Γιάννης Γρίβας


Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr