Κυρίως Άρθρο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε

Η ΠΟΓΕΔΥ ΚΑΙ Η ΠΕΔΔΥ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Αθήνα 9/2/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τη συζήτηση για τα προβλήματα και το χρονοδιάγραμμα θεώρησης- ανάρτησης των δασικών χαρτών, βλέπουμε πάλι τελευταία να αναπτύσσεται η γνωστή ¨παραφιλολογία¨ που αποσκοπεί στην απόδοση ευθυνών στη Δασική Υπηρεσία. Για την αποκατάσταση της αλήθειας το Διοικητικό συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ ανακοινώνει τα εξής:
Εδώ και αρκετά χρόνια ξετυλίγεται μια συνεχής επικοινωνιακή επίθεση από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. και τους «στενούς συνεργάτες» της κατά της δασικής υπηρεσίας.
Με τη συμβολή ακόμη και μεγαλόσχημων παραγόντων της πολιτικής ζωής, της αποδίδεται η ευθύνη για την καθυστέρηση του έργου των δασικών χαρτών, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες ανάρτησης των Δασικών Χαρτών, είχαν ουσιαστικά μπλοκαριστεί μετά από την απόφαση 202/2005 της επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αποσιωπούν σκοπίμως ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της αντισυνταγματικότητας του ορισμού των δασών και δασικών εκτάσεων του νόμου 3208/2003 και προσπαθούν συντονισμένα να πείσουν ότι την ευθύνη για το ότι δεν αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες έχουν, η δασική υπηρεσία και οι δασολόγοι δημόσιοι υπάλληλοι, τους οποίους κατηγορούν για ανικανότητα και ανεπάρκεια .
Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούσαν να αφαιρέσουν την αρμοδιότητα των Δασικών Χαρτών από τη δασική υπηρεσία, η οποία σε αντίθεση με τους παραπάνω νοιαζόταν «υπερβολικά» για την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας και βέβαια να ιδιωτικοποιήσουν το έργο της κατάρτισης των δασικών χαρτών.
Χρειάστηκαν δυο νόμοι (3818/2010 και 3889/2010), μια καλοκαιριάτικη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία κηρύχτηκε όλη την Ελλάδα υπό κτηματογράφηση, για να αφαιρεθεί όχι μόνο η αρμοδιότητα των δασικών χαρτών από τη δασική υπηρεσία, αλλά να «παραδοθεί» σχεδόν το σύνολο των προβλεπόμενων διαδικασιών και εργασιών στα ιδιωτικά μελετητικά γραφεία, με ότι συνεπάγεται αυτό σε κόστος και ποιότητα τελικού αποτελέσματος, αλλά και στη προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας.
Ακόμη και σήμερα, παρά τις εξαγγελίες της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του έργου που ανέλαβε το φθινόπωρο του 2010, με την ανάρτηση των πρώτων χαρτών στην Ανατολική Αττική, πρόβλεψη που υιοθετήθηκε και από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, χάρτες δεν αναρτήθηκαν .
Εμείς προκαλούμε κάθε εμπλεκόμενο να εξηγήσει τους λόγους αυτής της καθυστέρησης όπως και αν οι λόγοι συνδέονται με την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
Με ποια κριτήρια για τον ορισμό του δάσους συντάχθηκαν οι δασικοί χάρτες που πρόκειται να αναρτηθούν; Με τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα ή με τα προϊσχύοντα;
Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να αποτελούν ζητήματα αιχμής και όχι να αναζητάμε τρόπους να αποδώσουμε ευθύνες στις δασικές υπηρεσίες η ακόμη να επιχειρείται να ανατεθεί στις πλάτες των συναδέλφων και το απλούστερο έργο της παραλαβής των αντιρρήσεων, η αρμοδιότητα του οποίου έχει ανατεθεί με την ισχύουσα νομοθεσία στην Κτηματολόγιο Α.Ε.
Για το λόγο αυτό αντιδρούμε στη διάταξη του Ν. 3889/2003 (άρθρο 18 παρ. 3) η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές, και προβλέπει ότι : ¨κατά παρέκκλιση των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα μπορούν με υπουργική απόφαση να διατίθενται υπάλληλοι από οποιαδήποτε υπηρεσία του δημοσίου τομέα (στενού και ευρύτερου) για την υποστήριξη του έργου της κύρωσης του δασικού χάρτη¨.
Ήδη εκδόθηκε η πρώτη υπουργική απόφαση (1100/20-1-2011) η οποία μάλιστα δεν δημοσιεύτηκε ούτε στη «διαύγεια», με την οποία διατίθενται 6 υπάλληλοι (δασολόγοι και δασοπόνοι) της Γενικής Διεύθυνσης Δασών στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής για 3 μήνες.
Βέβαια είναι λεπτομέρεια ότι ούτε το γράμμα του εν λόγω νόμου τηρήθηκε, ούτε τα κριτήρια που προβλέπεται λήφθηκαν υπόψη, ούτε και σχετικό αίτημα από τη Δ/νση Δασών υπήρξε.
Εμείς ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να καταλογίσει σε κάθε φορέα τις ευθύνες που του αναλογούν. Μετά την ψήφιση του Ν. 3889/2010, η αρμοδιότητα για όλες τις εργασίες και διαδικασίες ανάρτησης, παραλαβής αντιρρήσεων, αποστολής φακέλων στις Επιτροπές, διορθώσεων των δασικών χαρτών κλπ, έχουν περιέλθει στην Κτηματολόγιο ΑΕ . Επιτέλους ας αναλάβει τις ευθύνες της .

Παρασκηνιακές ενέργειες για να μεταφέρονται με πούλμαν οι συνάδελφοι από τη Δ/νση Δασών στις εγκαταστάσεις της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε, προκειμένου να καλυφθεί η πραγματική της αδυναμία να εκτελέσει το έργο που ανέλαβε, μας παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα.
Η Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ και η Π.Ε.Δ.Δ.Υ απαιτούν άμεσα να προχωρήσει η κυβέρνηση στη αποκατάσταση της νομιμότητας:
1.- Να καταργηθεί η διάταξη για διάθεση των εργαζομένων κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε σκλάβους και να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση 1100/20-1-2011 του ΥΠ.Ε.Κ.Α.
2. Να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που αφαιρούν την αρμοδιότητα των δασικών χαρτών από τη δασική υπηρεσία και την παραδίδουν στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ και σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία.
3.- Να στελεχωθούν οι δασικές υπηρεσίες, ακόμα και με μετατάξεις δασολόγων από τους ΟΤΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ανάρτησης των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΓΕΔΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔΔΥ



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ


Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr