Κυρίως Άρθρο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
(Π.Ε.Δ.Δ.Υ)
Διδότου 26 - 106 80 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 2124607 - Fax : 2105240790
WEB:peddy.gr, Email: peddy@otenet.gr

Τηλ. Επικοινωνίας: 6937883012

Δελτίο τύπου
Στην Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων περιμένουμε εδώ και αρκετές μέρες να καταλαγιάσει ο θόρυβος για να διαπιστώσουμε που θα καταλήξει η πολιτική συζήτηση, μεταξύ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, για την μεταφορά ή μη, των Αρμοδιοτήτων Δασικής Πολιτικής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων .
Δυστυχώς όμως, για μια ακόμη φορά, βλέπουμε να εξυφαίνονται, όχι απλά σενάρια μεταφοράς, όπως προβάλλεται από τα ΜΜΕ, αλλά ουσιαστικά σενάρια διαμοιρασμού των αρμοδιοτήτων και των θεματικών Δ/νσεων που τις ασκούν, που είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν στην ουσιαστική και πλήρη διάλυση (κατακερματισμό) του Τομέα ανάμεσα στα δύο Υπουργεία.
Αυτό στους δασολόγους Δημοσίους Υπαλλήλους δεν προκαλεί καμιά έκπληξη και γνωρίζουμε ποιους εξυπηρετεί. Ήδη βιώνουμε τη σταδιακή από το έτος 1997 και μετά περιθωριοποίησή του Τομέα, πότε με την απεμπόληση συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων (δασικές πυρκαγιές, Εθνικοί Δρυμοί, Δασικοί Χάρτες, Θήρα κλπ) πότε με τη διοικητική αποδιοργάνωση και τον αποσυντονισμό των Υπηρεσιών (υπαγωγή σε περιφέρειες και σήμερα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) και αποκοπή των Δασικών Υπηρεσιών από την Κεντρική Διοίκηση .
Η Ένωσή μας θεωρεί και αυτή την πρακτική σκόπιμη και ενταγμένη στο να εξυπηρετήσει, μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα. Όταν δεν μπόρεσαν να αλλάξουν το Σύνταγμα και τα σχετικά με την προστασία των δασών άρθρα του, όταν δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τους σχετικούς νόμους ή να καταργήσουν τη νομολογία του Σ.τ.Ε, όταν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον γύρω από την «αξιοποίηση» των δασικών εκτάσεων (βλέπε ΑΠΕ) ανέβηκε κατακόρυφα ή κάποιοι προσδοκούν εύκολο κέρδος από τις δασικές μελέτες, ζητήματα στα οποία θεωρήθηκε εμπόδιο η λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας , τότε προκάλεσαν (και συνεχίζουν να προκαλούν) την κατάρρευση της .
Ζητάμε λοιπόν να σταματήσει ΣΗΜΕΡΑ αυτός ο κατήφορος. Η Ελληνική κοινωνία έχει κατανοήσει ότι η ασκούμενη πολιτική για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις των κυβερνήσεων, είναι καταστροφική. Αποτέλεσμα η πασιφανής αδυναμία του Κράτους να περιορίσει τις δασικές πυρκαγιές και τις συνέπειες τους στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, οι καταπατήσεις (που φάνηκαν στους πρώτους δασικούς χάρτες), η αυθαιρεσία, η κακοδιοίκηση που καταγγέλλεται από πολίτες, η μείωση των εσόδων του Κράτους από τη δασική εκμετάλλευση, η σύγχυση αρμοδιοτήτων και η διάχυση ευθυνών μεταξύ αρμόδιων και αναρμόδιων φορέων κλπ. κλπ.
Σημασία λοιπόν για την Ένωσή μας δεν έχει σε ποιο Υπουργείο ανήκει η Ειδική Γραμματεία Δασών, αλλά ο τρόπος οργάνωσης της (οργανόγραμμα ), οι ασκούμενες αρμοδιότητές της (δασική πολιτική), η οικονομική της αυτοτέλεια (που είναι δυνατή από τα έσοδα του τομέα) και η διασύνδεση της (κάθετη διάρθρωση) με τις δασικές Υπηρεσίες που ασκούν τη δασική πολιτική .
Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για τα θέματα αυτά και παλαιότερα στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα δάση και στην Διαρκή Επιτροπή Περιβάλλοντος και δε σταμάτησε να τα διεκδικεί . Καλούμε λοιπόν όλα τα πολιτικά κόμματα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να στηρίξουν έμπρακτα και όχι στα λόγια αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο, που είναι θεσμικό και δε διακρίνεται από κανένα συντεχνιακό καιροσκοπισμό.
Για να μην αναπαράγονται λοιπόν διάφορα σενάρια, που ενδεχομένως υποκρύπτουν και προσωπικές ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι πάγια θέση της Π.Ε.Δ.Δ.Υ είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου διοικητικού τομέα στα δάση (φυσικά χερσαία οικοσυστήματα), με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και κάθετη διάρθρωση (σε επίπεδο Δασικών Υπηρεσιών).
Ζητάμε ο Δασικός Τομέας, ενιαίος και αδιαίρετος διοικητικά, να υπαχθεί σε ένα Υπουργείο. Κριτήριο δεν είναι το όνομα του Υπουργείου, αλλά η βιωσιμότητα του τομέα και η δυνατότητα του να προστατέψει αποτελεσματικά τα δάση και τη δημόσια περιουσία,
Ζητάμε οι πόροι από τη δασική παραγωγή (πόροι Ειδικού Φορέα Δασών) να διατίθενται αποκλειστικά για τη δασική ανάπτυξη και προστασία .
Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αντίθετοι σε «προτάσεις» που ξεχωρίζουν τη δασική παραγωγή από το φυσικό περιβάλλον ή τους δασικούς χάρτες και καταλήγουν στον κατακερματισμό ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, των υφιστάμενων διοικητικών δομών (θεματικών Δ/νσεων) και αρμοδιοτήτων, κατά πώς βολεύει τους εμπνευστές τους.
Αυτά τα σενάρια «κάποιοι» τα προτείνουν με ευκολία αλλά όταν εφαρμόστηκαν σε άλλους τομείς το μόνο που προκάλεσαν ήταν η πλήρης διάλυσή τους.
Καλούμε την Κυβέρνηση να πάψει να χρονοτριβεί και να αμφιταλαντεύεται με ασκήσεις εργασίας διαφόρων παραγόντων και να πάρει τις αποφάσεις που χρειάζεται για την σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία του Τομέα, αν βέβαια έχει σκοπό να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές για την προστασία των δασών και την αειφορική διαχείριση τους και να στηρίξει δυναμικά την οικονομία της ορεινής υπαίθρου, που κάθε χρόνο πλήττεται από τις δασικές πυρκαγιές.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr