Κυρίως Άρθρο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΌΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ

Συνάδελφοι

Κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής για την οποία κάνουμε τον απολογισμό της δράσης του Δ.Σ είναι ότι η χώρα μας περνά τη μεγαλύτερη κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση. Μια κρίση που σχετίζεται με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και τις αγορές, τις συνέπειες της οποίας δεν περιόρισαν, από ότι αποδεικνύεται, ούτε οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν, ούτε η εναλλαγή στην Κυβέρνηση. Η κρίση αυτή συνεχίζει να έχει δυσβάσταχτες και απεχθείς επιπτώσεις στη ζωή του καθενός μας, στο εισόδημα των εργαζομένων, την εργασιακή μας ασφάλεια, ακόμα και στα βασικά συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα (που έχουν κατακτηθεί με αγώνες).
Ασφαλώς σας είναι γνωστό ότι οι δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις είναι και η αιτία που μεταφέρθηκε, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ, η ημερομηνία των προγραμματισμένων εκλογών μας.
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, βρίσκονται όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο αλλά από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το πρόβλημα, στο στόχαστρο της πολιτικής των Κυβερνήσεων, που εφαρμόζουν πιστά τις επιταγές της Τρόικας, που μας επέβαλε την εφαρμογή των μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων και των εφαρμοστικών τους νόμων, εξαπολύοντας ουσιαστικά ολομέτωπη επίθεση κατά της εργασίας, συμπιέζοντας το κόστος της, αδιαφορώντας για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και το μόχθο των εργαζομένων, λεηλατώντας τα ασφαλιστικά μας ταμεία (τώρα με το λεγόμενο PSI, πριν όμως με τα δομημένα ομόλογα) και εξυπηρετώντας ουσιαστικά το μεγάλο κεφάλαιο και το τραπεζικό σύστημα.
Η κατάσταση που βιώνουμε σαν εργαζόμενοι στο δημόσιο είτε συζητάμε για τα εισοδήματα μας, είτε για τις εργασιακές μας σχέσεις και την υποτιθέμενη εργασιακή μας ασφάλεια, είτε για την περίθαλψη και τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, μοιάζει με ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα.
Ένα μεσαίωνα από τον οποίο δεν εξαιρείται καμία δημόσια υπηρεσία και κανένας εργαζόμενος.
Οι ελπίδες μας (οι ελπίδες κάθε εργαζόμενου) δεν εστιάζονται σήμερα στην αλλαγή της όποιας Κυβέρνησης, αλλά στην αλλαγή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, προϋπόθεση που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε διότι μας αφορά πλέον όλους και πρέπει να αποτελέσει τη βάση της ατομικής μας συμπεριφοράς και της συλλογικής μας ευθύνης.
Συνάδελφοι, για την Ένωσή μας όλα τα παραπάνω έχουν ξεχωριστή και καίρια σημασία.
Τα λάβαμε υπόψη μας και αυτά αποτέλεσαν, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, το μοναδικό κριτήριο για τις συνδικαλιστικές μας επιλογές. Προσπαθήσαμε να εκφράσουμε την αγωνία όλων των συναδέλφων, όχι απλά με μια τυπική συνδικαλιστική παρουσία στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν, αλλά συνειδητά και αγωνιστικά, κινητοποιώντας και ευαισθητοποιώντας τους συναδέλφους, όπου και αν υπηρετούσαν και οργανώνοντας συντεταγμένα την παρουσία μας στις διαδηλώσεις της Αθήνας. Εκτιμώ ότι η παρουσία μας, με τη αμέριστη στήριξη των συναδέλφων από την Αττική, ήταν ικανοποιητική και διαφύλαξε τη συνδικαλιστική μας αξιοπρέπεια και αυτό είναι από όλους αποδεκτό και νομίζω ότι θα κριθεί θετικά από το Σώμα της Συνέλευσης.
Ασφαλώς πρέπει να περάσει αυτή η αγωνιστική διάθεση και στους συναδέλφους της Επαρχίας. Αυτό δεν το καταφέραμε (αν θέλετε μπορούμε να αναλύσουμε τις αιτίες) και ελπίζω το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να έχει μεγαλύτερη επιτυχία και να εμπνεύσει (αγωνιστικά) τους συναδέλφους μας….
Όμως , για να πάω και στα δικά μας θέματα, στο πλαίσιο βέβαια που προαναφέρθηκε, μέσα στο οποίο καταρρέουν τα πάντα και το Κράτος παρουσιάζεται αδύναμο να διαχειριστεί τη δημόσια περιουσία. Είναι βέβαιο ότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις θα αποτελούσαν εύκολο στόχο όχι μόνο για ευκαιριακές επενδύσεις τύπου fast track, αλλά για κάθε μικρή ή μεγαλύτερη παρανομία ή καταπάτηση. Στον αντίποδα αυτού οι δασικές Υπηρεσίες, οι άλλοτε θεματοφύλακες του φυσικού περιβάλλοντος και της ανάπτυξης της ορεινής υπαίθρου είναι βέβαιο ότι θα δεχόντουσαν τη μεγαλύτερη πίεση για υποχωρήσεις σε βάρος της προστασίας των δασών και της δημόσιας περιουσίας στο όνομα πάντα της ¨ανάπτυξης¨. Ούτε είναι τυχαία η υποβάθμιση τους σε επίπεδο διοικητικών δομών, αρμοδιοτήτων, προσωπικού και πόρων ή η φημολογία για περαιτέρω συρρίκνωση ή κατάργηση διαφόρων υπηρεσιών (Κεντρικής Υπηρεσίας και Δασικών Υπηρεσιών ).
Αυτή την κατάσταση, δυστυχώς συνάδελφοι, τη ζούμε όλοι μας σαν εργαζόμενοι. Είτε στην Κεντρική Υπηρεσία, είτε στις δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες σεναρίων συρρίκνωσης των Υπηρεσιών ή σεναρίων συγχώνευσής μας με συναφείς υπηρεσίες ή ακόμη και κατάργησης βασικών αντικειμένων και αρμοδιοτήτων.
Συνεπώς ανοίγεται ένα καινούργιο μέτωπο για την Ένωση, αυτό του να συγκρατήσει και την Κεντρική Υπηρεσία και τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων από το φάσμα της πλήρους συρρίκνωσης ή της διάλυσης τους, μπροστά στη λαίλαπα των σχεδίων που απεργάζονται τη διάλυση των Δημόσιων Υπηρεσιών. Σε αυτό τον αγώνα συνάδελφοι δεν περισσεύει κανένας.
Αυτή την κατάσταση βιώνουμε και στο Διοικητικό Συμβούλιο, που γίνεται καθημερινά αποδέκτης διαφόρων διαλυτικών σεναρίων. Επομένως χρειάζεται επαγρύπνηση και προσοχή ιδιαίτερα όταν σήμερα οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν αποκοπεί διοικητικά, από το Υπουργείο μας και για την οργάνωσή τους έχουν λόγο διάφορα Υπουργεία-φορείς. Επομένως αναδεικνύεται περισσότερο ο θεσμικός – κλαδικός ρόλος του Σωματείου μας (όπου και εκτιμώ ότι μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμη) παρά τα καθημερινά εργασιακά ζητήματα που πολλές φορές δεν φτάνουν καν στην Ένωση. Αν και όταν έφτασαν υπήρξαν παρεμβάσεις και μάλιστα καίριες.
Η Ένωση σε θεσμικό επίπεδο λειτούργησε και είχε συστηματική και τεκμηριωμένη παρουσία στις μόνιμες επιτροπές παραγωγής και εμπορίου και περιβάλλοντος της Βουλής. Με υποβολή παρατηρήσεων και διορθωτικών προτάσεων σε σχέδια νόμου ή νομοθετικές ρυθμίσεις, που κατατέθηκαν από διάφορα Υπουργεία και μείωναν το πλαίσιο προστασίας των δασών. Η κλήση μας σε όλα τα νομοσχέδια που περιείχαν διατάξεις με δασικό περιεχόμενο, αποτελεί τεκμήριο της αναγνωσιμότητας μας από το πολιτικό σύστημα και είναι αποτέλεσμα της σταθερής και τεκμηριωμένης στάσης της Ένωσης σε θέματα δασικής πολιτικής.
Βέβαια καλό είναι να γνωρίζει το Σώμα ότι και σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα δεν ήταν πάντα ρόδινα. Πολλές φορές αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και εμπόδια τα οποία δυστυχώς –οφείλω να το πω- πολλές φορές τα έβαζαν οι δικοί μας «συνάδελφοι». Συνάδελφοι, που δε συνέβαλαν στην ενημέρωση μας (εκτιμώ περισσότερο από αδιαφορία) ή άλλες φορές προσπαθώντας να εδραιώσουν τη δική τους παρουσία δε δίσταζαν ακόμα και να αποδυναμώσουν- απαξιώσουν, την παρουσία της Ένωσης. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση των συναδέλφων ιδιωτών (μεγάλων γραφείων κυρίως) οι οποίοι προσπαθώντας να στηρίξουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα προωθούσαν ρυθμίσεις (βλ.Δασ.Χάρτες) κατά πως τους βόλευε. Ουσιαστικά αυτοί καταφέρονταν και συνεχίζουν να καταφέρονται σε βάρος των συναδέλφων και των Υπηρεσιών που κανουν τη δουλειά τους, απαξιώνουν το έργο και τις αρμοδιότητές μας και συνεπώς στρέφονται ευθέως κατά του κλάδου μας.
Νομίζω ότι θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι οι συνάδελφοί δημόσιοι και μη και ιδιαίτερα όσοι καταλαμβάνουν θέσεις υψηλότερης ευθύνης, ότι οι θέσεις αυτές είναι προσωρινές και συνεπώς θα πρέπει να έχουν καλύτερη στάση απέναντι στους συναδέλφους, στον κλάδο μας και τα συνδικαλιστικά όργανα, συμβάλλοντας περισσότερο στην ανάγκη στήριξης των πάγιων αιτημάτων των συναδέλφων τους, παρά στη δική τους ανέλιξη ή το εύκολο κέρδος τους. Και να είστε βέβαιοι ότι θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παραδείγματα μη δεοντολογικής συμπεριφοράς από συνάδελφους μας (δημόσιους και μη) …
Πέραν αυτών τα οποία αναδεικνύουν την εσωστρέφεια και του δικού μας κλάδου θα ήθελα να αναφερθώ στις ουσιαστικές παρεμβάσεις της Ένωσης σε σημαντικά θεσμικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν και στη συνέχεια.
Α. ΘΕΣΜΙΚΑ
1. Η Ένωση είχε θεσμική εκπροσώπηση στην επιτροπή για την αναμόρφωση της δασικής νομοθεσίας. Βέβαια η επιτροπή αυτή σταμάτησε να λειτουργεί, αναμορφώθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων Υπουργού από τον κ.Παπακωνσταντίνου (όπου και αγνοήθηκε ή Ένωση) και σήμερα είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για το έργο αυτό. (Αλήθεια πόσα θα είχε να πει κανείς για το διαγωνισμό αυτό;)
2. Η Ένωση είχε θεσμική εκπροσώπηση σε επιτροπή για τη διαμόρφωση του Νόμου για την ενσωμάτωση του προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία. Η θέση της Ένωσης- και αυτό το τονίζω- ήταν να μην μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της αγροτικής ασφάλειας στις Δασικές Υπηρεσίες και τη θέση αυτή είχε ασπασθεί και η τότε πολιτική ηγεσία. (Η τελική διατύπωση στον ισχύοντα νόμο διαμορφώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.)
3. Η Ένωση είχε θεσμική εκπροσώπηση στο Προεδρικό διάταγμα για τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων της αγροφυλακής που ασκούνται πλέον από τις δασικές Υπηρεσίες (δεν έχει εκδοθεί και διευθετεί πολλά ζητήματα)
4. Η Ένωση είχε θεσμική εκπροσώπηση στις επιτροπές για τη διόρθωση των Προεδρικών Διαταγμάτων των δασικών Υπηρεσιών των αποκεντρωμένων Διοικήσεων. (Διαδικασία την οποία η Ένωση προκάλεσε, συνέβαλε καθοριστικά και η οποία και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά από παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης)
5. Η Ένωση είχε θεσμικές παρεμβάσεις σε θέματα που έθιγαν κλαδικά ζητήματα, τη λειτουργία των Υπηρεσιών και το πρόγραμμα δασοπροστασίας (Διαφυλάσσοντας την υπερωριακή και μόνο απασχόληση των δασολόγων) .
5 Η Ένωση, άμεσα και τεκμηριωμένα, τοποθετήθηκε για όλα τα θέματα δασικής πολιτικής που ανέκυπταν αυτό το διάστημα και αφορούσαν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, στην οργάνωση του τομέα και την κάθετη υπαγωγή του σε ένα Υπουργείο. (Σας παραπέμπω στα δελτία τύπου μας τις ανακοινώσεις και την παρουσία μας στη Βουλή)
6. Η Ένωση όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν χειραγωγήθηκε από κανένα, (πολιτικό φορέα ή άλλο παράγοντα) εξέφρασε ελεύθερα τις απόψεις της και υποστήριξε τα αιτήματα του κλάδου όπως αυτά συζητούνταν και διαμορφώνονταν στο Δ.Σ .
Β.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
1. Η Ένωση διεκδίκησε και πέτυχε το σημαντικότερο κλαδικό αίτημα για τους δασολόγους της πράξης. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που προβλεπόταν από το άρθρο 15 του ν.4024 (μισθολόγιο).
Η αποδοχή από την Κυβέρνηση αυτού του δίκαιου αιτήματος του κλάδου μας (που ήταν και αίτημα και των λοιπών κλάδων δασικών υπαλλήλων) είναι ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα γιατί οι κλάδοι δασικών υπαλλήλων όπως γνωρίζετε, δεν είχαν συμπεριληφθεί στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και συνεπώς είχαμε εξαιρεθεί από την γενική απόφαση που χορηγούσε αυτό το επίδομα στους κλάδους που το δικαιούνταν.
Η Ένωση μας με παρεμβάσεις της σε όλα τα επίπεδα κατόρθωσε όχι μόνο να χορηγηθεί το επίδομα στους δασολόγους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αλλά και να διαμορφωθεί το ύψος του στα 105 ευρώ/μηνιάιως (από τα 35 ή 70 ευρώ που πρότειναν οι αρμόδιοι Υπουργοί). Το ποσό αυτό για να γίνει κατανοητό, αντιστοιχεί στο 15% των αποδοχών ενός νέου συναδέλφου (και μάλιστα στο μέσο της οικονομικής κρίσης).
Η Ένωσή μας παρενέβη επιτυχώς ακόμα και σε Γενικούς Γραμματείς αποκεντρωμένων Διοικήσεων που δυστροπούσαν και δεν κατέβαλαν το επίδομα, συμβάλλοντας να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπήρχαν και τελικά να προχωρήσει η καταβολή, όλων των ποσών που δικαιούμαστε, αναδρομικά.
Στην Κεντρική Υπηρεσία δυστυχώς και παρά το ότι η απόφαση είχε υπογραφτεί από τους δύο Υπουργούς (ΥΠΕΚΑ και Διοικητικής μεταρρύθμισης) και απέμενε η Υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών κάποιοι συνάδελφοι από το ΥΠΕΚΑ (Σύλλογος εργαζομένων ΥΠΕΚΑ) με επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς κατήγγειλε ότι δεν ασκούσαμε τα καθήκοντα αυτά και δεν το δικαιούμασταν.
Συνάδελφοι,
Συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί πρόκληση για τον καθένα μας, η ανάγκη να αναβαθμίσουμε τον επιστημονικό και κοινωνικό μας ρόλο και να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία τον κλάδο μας και τη δασική υπηρεσία.
Συνεπώς η Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει τη θεσμική της δράση, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές της παρεμβάσεις επικεντρώνοντας την προσπάθειά της στα εξής:
 Στο να παραμείνει ενιαίος και αδιαίρετος από άποψη υπηρεσιακών δομών και αρμοδιοτήτων ο τομέας μας
 Να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του, με κάθετη υπαγωγή, σε ένα Υπουργείο (Διασύνδεση Κεντρικών και Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών) .
 Να επανεξεταστεί το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τη δασοπροστασία (με κατάργηση δασοκτόνων διατάξεων των ν.3208/2003 του ν.3147/2003 και των νόμων που αφαιρούν αρμοδιότητες από τις δασικές Υπηρεσίες και ιδίως για τους δασικούς χάρτες ) .
 Να χρηματοδοτείται αυτόνομα ο τομέας από πόρους που θα προέρχονται από τις δασικές δραστηριότητες και θα διατίθενται για τη δασική ανάπτυξη και προστασία. ( Αυτόνομη – επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση – χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού).
 Να συνεχιστεί το έργο των δασικών χαρτών και του δασολογίου.
 Να ενισχυθούν οι Υπηρεσίες με υλωρικό και επιστημονικό προσωπικό ακόμα και σήμερα που περνάμε αυτή την πρωτοφανή κρίση.
 Να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες που πρέπει να ασκούνται από δημόσιες αρχές στα δάση (Εθνικοί δρυμοί) και τη θήρα (έλεγχος θήρας) που σήμερα εμπλέκονται αναρμόδιοι ιδιωτικοί φορείς, χωρίς ουσιαστικά καμιά ανάληψη ευθύνης (κατάργηση Φορέων Διαχείρισης, και Ιδιωτικής Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής)
 Να εκπονηθούν και να υλοποιηθούν προγράμματα εκπάιδευσης συναδέλφων σε θέματα διαχείρισης δασών, διευθέτησης χειμάρρων και χρήσης λογισμικών για τον έλεγχο των δασικών χαρτών.
Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ θεωρεί ότι έχει προ πολλού ξεπεραστεί κάθε κρίσιμο όριο στα θέματα προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων. Είναι άμεση πλέον η ανάγκη να αλλάξει η εφαρμοζόμενη δασική πολιτική, που ανεξαρτήτως προθέσεων οδηγεί στην αλλαγή χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων και στη διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας και να ενισχυθεί θεσμικά το πλαίσιο δασοπροστασίας.
Συνάδελφοι,
Ασφαλώς η λειτουργία μας είχε σοβαρές αδυναμίες, τις οποίες τις νομίζω ότι, τα παρόντα μέλη του ΔΣ, θα έχουν το θάρρος και την ειλικρίνεια να τις αναλάβουν. ( Ενδεικτικά θα μπορούσα να σας αναφέρω ότι είχε μεγάλη σημασία η σύνθεση του Δ.Σ, το ότι μόνο τρείς είμαστε από την Αθήνα και αυτό περιόριζε τη δυνατότητα των υπολοίπων να προσφέρουν εξ αποστάσεως, η δυσπιστία που πολλές φορές μας διακατείχε και την οποία κάποτε πρέπει να ξεπεράσουμε, η άρνηση ορισμένων μελών του Δ.Σ να εμπλακούν άμεσα στο Προεδρείο αρκούμενοι στη μόνιμη κριτική κλπ κλπ)
Σας ζητώ να κατανοήσετε τα ανθρωπίνως δυνατά όρια, ότι ακόμα και γι αυτό το έργο (πολύ ή λίγο εσείς θα το κρίνετε) αφιερώσαμε κάποιοι στο διοικητικό Συμβούλιο πολύ προσωπικό χρόνο και εργαστήκαμε με γνώμονα το κοινό συμφέρον των μελών μας. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητο ή μας χαρίστηκε από κανένα ….. ότι έγινε κατακτήθηκε με κόπο και μεγάλη προσπάθεια.
Για τους παραπάνω λόγους σας καλώ να υπερψηφίσετε τον απολογισμό της δράσης του Συμβουλίου και να στηρίξετε την Ένωση στην προσπάθεια για την επίτευξη των κοινών στόχων και κυρίως την αναβάθμιση του κλάδου και την αναδιοργάνωση του Τομέα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ





Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr