Κυρίως Άρθρο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Αθήνα 20/6/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του Νομοσχεδίου για τη «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις» στην επιτροπή της Βουλής, το Διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΔΥ ανακοινώνει τα εξής:
Η Ένωση μας όπως και το ΓΕΩΤΕΕ κατέθεσαν, κατά τη διαδικασία συζήτησης των σχετικών με τους δασικούς Χάρτες διατάξεων, προτάσεις, για τη βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών .
Παρά την πασιφανή αναγκαιότητα βελτίωσης του νομοσχεδίου και την αναγνωρισθείσα από όλες τις πλευρές, πληρότητα των προτάσεων μας, η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, συνεχίζει τελικά να αγνοεί την πραγματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας και θυσιάζει στο βωμό της δήθεν επιτάχυνσης των διαδικασιών την εγκυρότητα και το κύρος των δασικών χαρτών.
Εκείνο που είναι βέβαιο πλέον είναι ότι, σε πολιτικό επίπεδο, κανείς από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση του έργου των Δασικών Χαρτών. Το ενδιαφέρον τους εξαντλείται στην ανάθεση των μελετών και στην πίεση των υπηρεσιών να παραλάβουν όπως-όπως τους χάρτες για να εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση του Υπουργείου.
Με τη συστηματική και διαρκώς αφαιρετική αντίληψη που επικράτησε τα τελευταία έτη, που κορυφώνεται με τις διατάξεις του εν λόγω σχεδίου νόμου, πέφτουν οι μάσκες και τα προσχήματα.
Η Ένωση μας καταγγέλλει σε όλες τις κατευθύνσεις ότι, με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται θα γίνουν μελέτες και μάλιστα θα καλοπληρωθούν, αλλά χάρτες δε θα κυρωθούν με τρόπο έγκυρο και νομικά ισχυρό. Αιτία είναι η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου από τις Δασικές Υπηρεσίες και προκαλούμενες εξ αιτίας αυτού, εκπτώσεις στην ποιότητα του έργου, αλλά και η ομηρία των δημόσιων αρχών, που καλούνται μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες να το παραλάβουν.
Ας απαντήσουν επιτέλους οι πολιτικές ηγεσίες που αναγορεύουν (όπως αποδεικνύεται) μέχρι σήμερα την Κτηματολόγιο Α.Ε σε πρωταθλητή της αποτελεσματικότητας και της τεχνογνωσίας, για ποιο λόγο παραβλέπουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια τις τραγικές ευθύνες της Κτηματολόγιο Α.Ε στον κακό προγραμματισμό και στην υλοποίηση του έργου και γιατί νομοθετούν με αυτό τον ¨χαριστικό¨ και ατελέσφορο τρόπο, αγνοώντας την πραγματικότητα και τα προβλήματα που δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την ολοκλήρωση των χαρτών.
Τέλος, πρέπει επιτέλους και κάποιος να αξιολογήσει και να δώσει πειστικές απαντήσεις για το μέχρι σήμερα κόστος των αναθέσεων των μελετών δασικών χαρτών από την Κτηματολόγιο Α.Ε, πώς και πού επιμερίστηκε αυτό και με ποιο τρόπο διασφαλίστηκε το δημόσιο συμφέρον, Η Ένωσή μας θεωρεί ότι στη σημερινή συγκυρία, η Κυβέρνηση αλλά και όσοι παίρνουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες για νομοθετικές ρυθμίσεις δεν έχουν το δικαίωμα να παραβλέπουν ή να αγνοούν όσα προαναφέραμε .
Με αυτές τις ενέργειες το μόνο που διευκολύνεται είναι το ξεπούλημα και η εκχώρηση της Δημόσιας Περιουσίας, με διαδικασίες fast track, υπό καθεστώς πλήρους σύγχυσης και χωρίς ενοχλητικές αντιρρήσεις.
Απαιτούμε την κατάργηση όλων των απαράδεκτων νόμων και διατάξεων που αφαίρεσαν κάθε αρμοδιότητα και εμπλοκή της δημόσιας δασικής υπηρεσίας στις διαδικασίες κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών, με ολέθρια μέχρι σήμερα αποτελέσματα για τα δάση και τη δημόσια περιουσία.
Μόνο μια καλά στελεχωμένη, εξοπλισμένη και επαρκώς χρηματοδοτούμενη δημόσια δασική υπηρεσία μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά τα δάση και τη δημόσια περιουσία και να τα διαχειριστεί και αναπτύξει σε όφελος του λαού.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr