Κυρίως Άρθρο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ Π.Δ 157

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19/11/2013 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 157/2013 - ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Με αφορμή τη δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης του Προεδρικού Διατάγματος 157/2013, το οποίο αναφέρεται στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κλπ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ ανακοινώνει τα εξής:
Με τον τρόπο που διατυπώνονται οι αρμοδιότητες της εν λόγω Γραμματείας, είναι πασιφανές πώς πρόθεση της Κυβέρνησης πέρα από την προβαλλόμενη επιτάχυνση των «στρατηγικών επενδύσεων», είναι να επιρρίψει τις όποιες καθυστερήσεις παρουσιάζονται στις πλάτες των καθ ύλη αρμοδίων υπηρεσιών, για τις οποίες όμως, ή ίδια, διαχρονικά, είχε την αποκλειστική ευθύνη τόσο για τη στελέχωσή τους όσο και για το πλαίσιο λειτουργίας τους.
Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της για την μέχρι σήμερα απαξίωση της λειτουργίας νευραλγικών τομέων (όπως ο δασικός τομέας) και να πάψει να αγνοεί τις ανάγκες τους σε προσωπικό και μέσα. Αν πραγματικά τα λεγόμενα « αναπτυξιακά» Υπουργεία ενδιαφέρονται για τις επενδύσεις, θα πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα τις Δασικές Υπηρεσίες και να προωθούν λύσεις μέσα στο ισχύον συνταγματικό πλαίσιο. Διαφορετικά είναι βέβαιο ότι η διάχυση, με αυτό τον τρόπο, αρμοδιοτήτων και ευθυνών και οι καινοφανείς και απαράδεκτες συντακτικά και νοηματικά ρυθμίσεις, μόνο επιτάχυνση δε θα προκαλέσουν αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσουν σύγχυση, καθυστερήσεις και πολλά προβλήματα στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους .
Δεν είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος, να λειτουργεί δισυπόστατα και να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, (σε προθεσμίες και διαδικασίες) για τη διαπίστωση του χαρακτήρα των εκτάσεων, ούτε να αγνοείται από τους συντάκτες του Π.Δ η σοβαρότητα και η σχέση με το δημόσιο συμφέρον, της επιστημονικής κρίσης των αρμοδίων επιστημόνων για το δασικό ή μη χαρακτήρα αυτών.
Δεν είναι δυνατόν μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, αντί να βελτιώνεται η λειτουργία και η αξιοπιστία των αρμοδίων υπηρεσιών, να επικρατούν συντεχνιακές πρακτικές και να θυσιάζεται, για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς, η αξιοπιστία της διοίκησης.
Τέλος δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η ηχηρή απουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, η οποία δεν συνυπογράφει το Προεδρικό Διάταγμα, παρά την άμεση συσχέτιση των θεμάτων που ρυθμίζει αυτό, με τις αρμοδιότητες των τομέων που προΐστανται και τους έχουν ανατεθεί από τον Πρωθυπουργό σύμφωνα με τις ασκούμενες αρμοδιότητες των Υπουργείων .
Η Ένωσή μας στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου της και έχοντας κάθε έννομο συμφέρον για την προάσπιση του επιστημονικού και διοικητικού αντικειμένου των δασολόγων και των ασκούμενων από τις δασικές υπηρεσίες αρμοδιοτήτων, επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός της και καλεί και το ΓΕΩΤΕΕ και την ΠΟΓΕΔΥ να τοποθετηθούν σχετικά.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr