Κυρίως Άρθρο

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΔΑΚΕ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (Δ.Α.Κ.Ε.) ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2015
Εγγύηση σταθερής και υπεύθυνης συνδικαλιστικής στάσης
Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους Δασολόγους
Συναδέλφισες και Συνάδελφοι,
Την 18η Δεκεμβρίου καλούμαστε να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Δ.Υ. ,στις Περιφερειακές Επιτροπές και στην Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. Με αφορμή τις εκλογές αυτές, βρίσκουμε την ευκαιρία να απευθυνθούμε και πάλι σε όλους εσάς, τους συναδέλφους μας, με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας. Φιλοδοξούμε η επιστολή μας αυτή να μην αποτελέσει μέρος μιας τυπικής διαδικασίας έκθεσης ιδεών και δήθεν επαναστατικών λόγων, αλλά η ουσιαστική αφετηρία κοινών αγώνων για την προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων, την αναβάθμιση του τομέα και την επαγγελματική και κοινωνική μας καταξίωση.
Η χρονική συγκυρία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι σε όλους γνωστή από πρώτο χέρι. Καλούμαστε να επωμιστούμε τα χειρότερα οικονομικά βάρη του 3ου μνημονίου (θυμηθείτε ότι «με ένα νόμο σκίστηκαν το 1ο και το 2ο μνημόνιο και έτσι ξεμπερδέψαμε οριστικά με το παλιό»), ενώ ταυτόχρονα παραμένουμε στοχοποιημένοι ως δημόσιοι υπάλληλοι, με εξαγγελίες για νέο Ενιαίο Μισθολόγιο, αξιολογήσεις και υποχρεωτική κινητικότητα, νέο σύστημα επιλογής Προϊσταμένων, αύξηση των ωρών εργασίας, συνεχείς περικοπές των παροχών υγείας και οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο μέτρο μπορεί να επινοηθεί ! Και όλα αυτά ενώ έχουν προηγηθεί αυξήσεις φόρου εισοδήματος με κατάργηση φοροαπαλλαγών, αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, νέα τέλη κυκλοφορίας, αύξηση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις εισφορών, περικοπές λειτουργικών δαπανών της δημόσιας διοίκησης, νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εκτός έδρας μετακινήσεις και άλλα τόσα μέτρα που είτε τα σκέφτονται από κοινού είτε τα «χρεώνονται» οι «θεσμοί», που περήφανα όμως αντικατέστησαν την «τρόικα» και δεν συνεδριάζουν στα υπουργεία αλλά σε πολυτελή ξενοδοχεία…
Βεβαίως το δασικό περιβάλλον και η Δασική Υπηρεσία δέχθηκαν επιθέσεις και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με στόχο δήθεν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της χώρας. Με το Ν. 4164/13 αφαιρέθηκαν νευραλγικές αρμοδιότητες από την υπηρεσία σε ότι αφορά τους δασικούς χάρτες – στην ουσία αυτή μπήκε στο περιθώριο – με αποτέλεσμα στο τέλος του 2015 να μην έχει γίνει καμιά ανάρτηση. Με τους νόμους 4280/14 και 4315/14, έχοντας ως δούρειο ίππο κάποιες προτάσεις της υπηρεσίας για αναγκαίες τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις επιτρεπτές επεμβάσεις, επιχειρήθηκε η συνολική άλωση των δασών μας με σύνθετα τουριστικά καταλύματα, οικοδομικούς συνεταιρισμούς και επιχειρηματικά πάρκα στα δάση, με νομιμοποίηση αυθαιρέτων, εκχερσώσεων και καταπατήσεων μέχρι το 2007 και άλλες φωτογραφικές διατάξεις. Από την άλλη πλευρά έχοντας ως πρόσχημα την υποστελέχωση σήμερα των αποκεντρωμένων δασικών υπηρεσιών, που μοιραία σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί σε δυσλειτουργία, επιχειρήθηκε με πορίσματα και προτάσεις η συρρίκνωση και οι συγχωνεύσεις διοικητικών δομών. Και μέσα σε όλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την αγωνιώδη προσπάθεια του τότε Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει την αξιολόγησή μας και να βάλει το 15% του προσωπικού στην κατηγορία των ανίκανων !
Απέναντι σε όλα αυτά η στάση των αντιπροσώπων της παράταξής μας ήταν σταθερή, ειλικρινής και υπεύθυνη, χωρίς άναρθρες κραυγές και τυμπανοκρουσίες μιας δήθεν επανάστασης, αποχής από το διάλογο και ρήξης που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη καταστροφή. Τα αποτελέσματα της στάσης μας αυτής, είναι σε όλους τους συναδέλφους μας γνωστά και αναγνωρίσιμα, παρά την προσπάθεια κάποιων να τα μηδενίσουν :
• οι αποκεντρωμένες δασικές υπηρεσίες παρέμειναν αλώβητες ως διοικητικές δομές, χωρίς να κινδυνεύσει με διαθεσιμότητα το προσωπικό τους, διαθέτοντας σήμερα το Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του 2014, που αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο της αναλυτικής παρουσίασης όλων των δραστηριοτήτων τους και τη βάση για οποιαδήποτε συζήτηση στο μέλλον.
• δυστυχώς δικαιωθήκαμε σε όλες μας τις αιτιάσεις ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων για όλους τους παραπάνω νόμους και για το ανεφάρμοστο συγκεκριμένων διατάξεων αυτών, ερχόμενοι σε απευθείας ρήξη με τις τότε πολιτικές ηγεσίες, για τις οποίες σήμερα κατηγορούμαστε ότι τότε εκφράζαμε.
• στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια να μην εφαρμοστεί στην πράξη η αξιολόγηση του προσωπικού των υπηρεσιών μας με συνελεύσεις στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα) και δικαιωθήκαμε δικαστικά ώστε να ακυρωθούν οι μεμονωμένες αποφάσεις καθορισμού των ποσοστών που είχαν εκδοθεί.
• καταφέραμε, σαν κεντρική υπηρεσία στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, να διατηρήσουμε όλες τις αρμοδιότητες, και ειδικά τις κρίσιμες, ενώ σε επίπεδο δομών θεωρούμε ότι στην άνιση μάχη που δίναμε, καταφέραμε να κρατήσουμε τις τέσσερις θεματικές διευθύνσεις (έναντι αρνητικότερων προτάσεων), που θα μπορούσε να ήταν και πέντε με τα ανάλογα τμήματα, αν έλειπαν κάποιες αστοχίες τακτικής της τότε πολιτικής ηγεσίας του τομέα .
Και ενώ εμείς συνεχώς δίναμε τη μάχη ώστε να κρατήσουμε τον τομέα έξω από το κάδρο της συρρίκνωσης και της υποβάθμισης, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις συναντήσεις και επαφές, προσπαθώντας μερικές φορές να πείσουμε και για τα αυτονόητα, την ίδια στιγμή οι παρατάξεις που σήμερα μας κατηγορούν για «προσωπικές και διαδρομίστικες επαφές» το μόνο στο οποίο επιδίδονταν ήταν στείρα άρνηση και κριτική. Κατηγορούν εμάς όλοι αυτοί που τους τελευταίους οχτώ μήνες παραδίδουν μαθήματα παραγοντισμού, κλειστών συνεδριάσεων κομματικών φίλων και στελεχών και παραδιοίκησης, αυτοί που τη μια στιγμή σηκώνουν το λάβαρο της επανάστασης και της αντίστασης και την άλλη στιγμή μοιράζουν θέσεις διοίκησης και συμμετοχής σε επιτροπές και ομάδες εργασίας. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να σταθεί γιατί όλοι γνωριζόμαστε και οι μάσκες πολύ γρήγορα πέφτουν !
Συναδέλφισες και συνάδελφοι,
Παρά τις βαρύγδουπες και εντυπωσιακές εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μας για αναβάθμιση του τομέα δασών τα πρώτα σημάδια μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, και μόνο προς αυτήν την κατεύθυνση δεν κινούνται. Στο θέμα των δασικών χαρτών δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική κίνηση εξασφάλισης της χρηματοδότησης του έργου, ενώ ένα σχέδιο νόμου που είχε δημοσιοποιηθεί από τον Μάιο του 2015 κινούνταν στη σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας και το μόνο που εξασφάλιζε ήταν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα δηλ. ότι δεν θα είχαμε ποτέ δασικούς χάρτες. Με το Ν. 4351/14 «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» έγινε νόμος του κράτους η αναγωγή της βοσκοϊκανότητας σε κύριο κριτήριο για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Με τροπολογία – άγνωστης προέλευσης κατά δήλωσης του αρμόδιου υπουργού – έγινε προσπάθεια να εξαιρεθούν οι εκχερσώσεις, καταπατήσεις, λαθροϋλοτομίες κλπ από τις πιθανές αιτίες κήρυξης αναδασωτέας. Μετά τα γνωστά επικοινωνιακά τρικ στοχοποίησης των «κακών δασικών υπηρεσιών και των διεφθαρμένων δασαρχών», με άλλη τροπολογία επιχειρήθηκε να εξαιρεθούν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων εντός δασών, για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Μετά την εξαγγελία των «εθελοντών ελεγκτών περιβάλλοντος» πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού για τη δημιουργία «Αστυνομίας της Φύσης» για τις προστατευόμενες περιοχές. Ταυτόχρονα οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών οδηγούνται σε τεχνητή παράταση ζωής με χρηματοδότηση για ένα έτος από το Πράσινο Ταμείο. Θυμίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προστατευόμενων περιοχών είναι δασικά οικοσυστήματα, που και σήμερα φυλάσσονται και εποπτεύονται από τις δασικές υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή καμία λύση δεν έχει δοθεί για τις τεράστιες καθυστερήσεις εκκαθάρισης των δαπανών από το Πράσινο Ταμείο, το Πρόγραμμα Δασοπροστασίας υλοποιείται με ακόμη πιο λίγες από τις προβλεπόμενες πιστώσεις, τα οχήματα δεν έχουν καύσιμα για να κινηθούν λόγω γραφειοκρατίας, το νέο καθεστώς για τις εκτός έδρας μετακινήσεις θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Δασαρχείων ενώ το Προεδρικό Διάταγμα για τις στολές και την υπηρεσιακή ταυτότητα των οργάνων ελέγχου υπαίθρου έχει χαθεί στα γραφεία των συμβούλων της πολιτικής ηγεσίας.
Και αυτά είναι μόνο η αρχή … τα καλύτερα έρχονται !!
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν σε αυτόν τον αγώνα κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν πρέπει να μείνει απαθής. Πρέπει ο καθένας μας να συμμετάσχει ενεργά στη συνθετική λειτουργία της ένωσής μας, μακριά από ιδεοληψίες και δογματισμούς, μακριά από μικροκομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες που πολλές φορές δίχασαν στο παρελθόν. Έχουμε πολλά θέματα που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουμε στο επόμενο διάστημα.
Και σίγουρα αν κάποιος υπόσχεται ότι τα χειρότερα πέρασαν με την εναλλαγή της κυβέρνησης, τότε σίγουρα υποτιμά τη λογική μας.
Έχοντας λοιπόν η Δ.Α.Κ.Ε. Δασολόγων ως οδηγό :
• την σταθερή στον χρόνο παρουσία της με θέσεις και αρχές, δίχως να κρύβεται πίσω από κομματικές ταμπέλες και αποκλεισμούς,
• τους στόχους που συνδιαμορφώθηκαν και ψηφίστηκαν στις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις και σε όσες ακολουθήσουν,
• τα συμφέροντα των μελών της Ένωσής μας,
• την πίστη στους συναδέλφους μας, στο ρόλο τους και στις ικανότητες τους,
και δίνοντας ξεκάθαρη υπόσχεση, που συνιστά ταυτόχρονα και δέσμευσή μας, ότι και στο μέλλον θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε συντονισμένα και δυναμικά, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν τα συλλογικά όργανα της Ένωσής μας, σας καλούμε σε καθολική συμμετοχή στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης στις 11 Δεκεμβρίου 2015 και στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της Π.Ε.Δ.Δ.Υ. και της Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στις 18 Δεκεμβρίου, επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο της Δ.Α.Κ.Ε. Δασολόγων.
Η συμμετοχή μας στις εκλογές θα πρέπει να είναι καθολική.
Μας γνωρίζετε σαν παράταξη και κυρίως σαν πρόσωπα.
Δεν φοβόμαστε τη σύγκριση, άλλωστε η συνεχής παρουσία μας, η συνέπεια λόγων και πράξεων και η ειλικρινής στάση μας εγγυώνται τη σταθερή και υπεύθυνη συνδικαλιστική μας δράση.





Π.Ε.Δ.Δ.Υ.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
Δ.Α.Κ.Ε. ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
Α. Για το Διοικητικό Συμβούλιο
1. Αργειτάκης Αθανάσιος του Γεωργίου
2. Βαρβατσούλης Σταύρος του Δημητρίου
3. Γκουντούφας Ευάγγελος του Αθανασίου
4. Ζαχαρόπουλος Παναγιώτης του Χρήστου
5. Ζυγούρας Αθανάσιος του Αθανασίου
6. Καραγιανίδης Αβραάμ του Απόστολου
7. Καραπαναγιωτίδης Χριστόδουλος του Θεοδώρου
8. Κατσίποδας Σπύρος του Γεωργίου
9. Μήλιος Γεώργιος του Ευστάθιου
10. Μπέσης Κων/νος του Νικολάου
11. Παπαρουσόπουλος Γεώργιος του Αθανασίου
12. Πιστόλας Γεώργιος του Κων/νου
13. Ρέππας Αθανάσιος του Ηλία
14. Τσιατούρα Μαρία του Βασιλείου
Β. Για αντιπροσώπους στην ΠΟΓΕΔΥ
1. Αντωνέλλης Χρήστος του Ιωάννη
2. Αργειτάκης Αθανάσιος του Γεωργίου
3. Βαρβατσούλης Σταύρος του Δημητρίου
4. Γκουντούφας Ευάγγελος του Αθανασίου
5. Ζαχαρόπουλος Παναγιώτης του Χρήστου
6. Ζυγούρας Αθανάσιος του Αθανασίου
7. Καραγιανίδης Αβραάμ του Απόστολου
8. Καραπαναγιωτίδης Χριστόδουλος του Θεοδώρου
9. Κατσίποδας Σπύρος του Γεωργίου
10. Μάζης Νικήτας του Δημητρίου
11. Μήλιος Γεώργιος του Ευστάθιου
12. Μητρούδης Δημήτριος του Ιωάννη
13. Μπέσης Κων/νος του Νικολάου
14. Παπαρουσόπουλος Γεώργιος του Αθανασίου
15. Πιστόλας Γεώργιος του Κων/νου
16. Ρέππας Αθανάσιος του Ηλία
17. Τσάμης Αλέξανδρος του Δημητρίου
18. Τσιατούρα Μαρία του Βασιλείου


Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr